Op weg naar een nieuw museum: maak kennis met M.

M. zo heet de nieuwe publiekstrekker van Almere. M. is geen museum, althans, nog niet. Het is het begin van een nieuw icoon voor Almere: een toekomstig museum voor, met én door Almeerders en Flevolanders.

De thuisbasis van M. is een bijzonder paviljoen op het terrein van Floriade Expo 2022 dat deze week werd opgeleverd. M. neemt de komende vijf jaar een voorproef waarin de plannen voor het toekomstige museum voor immersieve kunst en landschapskunst worden getest en getoetst. Ook buiten het paviljoen brengt M. het publiek op allerlei manieren met deze bijzondere, relatief nieuwe kunstvorm in aanraking.


M. wil immersieve kunst toegankelijk maken voor iedereen, met en zonder voorkennis van kunst. To immerse betekent onderdompelen en dat is precies wat de kunst die je bij M. beleeft zal doen. Kunst die overal om je heen is, die al je zintuigen aanspreekt en die je blik op de wereld net even anders maakt. Je wordt erin meegenomen, maakt er onderdeel van uit of werkt er zelfs aan mee. Zo wordt zelfs het logo van M. door het publiek gemaakt en is daardoor altijd anders. Onder de noemer ‘Jij bent M.’ daagt M. Flevolanders uit zelf een eigen M. te maken. Dat kan op de website jijbentm.art. Zo wordt gezamenlijk een online collectie ‘M.-en’ opgebouwd die wordt ingezet in de promotie van M.

M. is overal

Momenteel wordt er hard gewerkt aan het inrichten van de eerste tentoonstelling NaturAlly; wild futures. Hierin voeren vijf (inter)nationale kunstenaars bezoekers mee in hun toekomst van de natuur. De tentoonstelling opent op donderdag 14 april, tegelijk met Floriade Expo 2022. Naast de tentoonstelling, brengt M. haar publiek vanaf de start ook op andere plekken met kunst in aanraking. In samenwerking met Land Art Flevoland organiseert M. van 25 t/m 7 maart het evenement De Groene Kathedraal VerwarMt. Landschapskunstwerk de Groene Kathedraal wordt drie dagen lang een culturele ontmoetingsplaats met een theaterinstallatie, muziekoptredens, biologisch eten en wandelingen in de natuur. Vanaf half april verschijnt in het Weerwater bij de Esplanade een interactieve watersculptuur, aangestuurd door de hartslagen van Flevolanders. In Almere Centrum verschijnt een tweetal immersieve kunstinstallaties waar het publiek zelf aan mee kan werken.

Kunstpaviljoen als thuisbasis voor M.
Het door Studio Ossidiana ontworpen paviljoen, de thuisbasis van M., bestaat uit drie cirkelvormige delen die in het water lijken te drijven. Bezoekers lopen via een ringvormige promenade naar de ingang. Een deel van het paviljoen is gemaakt met een, door Studio Ossidiana zelf ontwikkeld, terrazzo van schelpen, mosselen, klei en houtskool uit de bodem van Flevoland. Het gebouw zelf is transparant en het licht op als een lampion als de zon onder is..
Icoon van Flevoland

De komst van M. is een belangrijke eerste stap richting een toekomstig museum. Geworteld in Flevoland, maar met een internationale horizon. Almere groeit de komende jaren door naar 350.000 inwoners en daar hoort een cultureel aanbod bij dat aansluit bij de kwaliteiten van de stad en bezoekers van binnen en buiten Almere en Flevoland trekt. Uitgangspunt vormt het eigen(zinnige) profiel van Almere en Flevoland waarin pionieren, ruimtelijkheid, durf en talentontwikkeling centraal staan.

Foto Maarten Veenstra

Geschreven door