Speciale uitvoering ensemble Black Pencil markeert restauratie Groene Kathedraal

Op zaterdag 4 juni 2022 viert de provincie met een concert van het ensemble Black Pencil tussen 11.00 en 12.00 uur de restauratie van het landschapskunstwerk De Groene Kathedraal tijdens het Land Art Weekend.

Door een bijdrage vanuit de provincie Flevoland en de gemeente Almere kon de restauratie van dit kunstwerk gerealiseerd worden. Gedeputeerde Kunst en Cultuur Michiel Rijsberman: “Met het afronden van de grote herstelwerkzaamheden kan De Groene Kathedraal verantwoord de toekomst in om bezoekers en omwonenden het indrukwekkende schouwspel tussen lucht, bomen en aarde te laten beleven.”

De Groene Kathedraal en Black Pencil

De Groene Kathedraal is gerestaureerd met de aanplant van 32 nieuwe bomen en blijft daarmee ook voor de toekomst behouden. Dit wordt gevierd met een uitvoering door het hedendaagse muziekensemble Black Pencil bij het kunstwerk. Het eerste muziekstuk, voor De Groene kathedraal, werd gecomponeerd door Calliope Tsoupaki die in Nederland van 2018 tot 2020 de titel had van ‘Componist des Vaderlands’. Black Pencil, opgericht in 2010, kenmerkt zich door een origineel, historisch geïnformeerd, virtuoos en fris geluid door de unieke combinatie van instrumenten. Inmiddels brachten zij tot nu toe meer dan 100 nieuwe composities in première, waarvan deze voor De Groene Kathedraal.

Programma 4 juni

Tussen 11.00 en 12.00 uur spreken, naast de uitvoering van Black Pencil en de opening door gedeputeerde Rijsberman om 11.00 uur, ook wethouder Cultuur Hilde van Garderen van de gemeente Almere en projectdirecteur van het toekomstige Kunstmuseum (voor immersieve kunst en landschapskunst) Denise de Boer. Deze laatste zal vooral Flevoland als de grootste beeldentuin ter wereld onder de aandacht brengen.

Restauratie vier landschapskunstwerken

De restauratie van De Groene Kathedraal, Aardzee, Observatorium en Sealevel wordt gerealiseerd vanuit de ‘Impuls beheer en onderhoud landschapskunst Flevoland’. Vanuit deze impuls investeert de provincie samen met de eigenaren in het behoud en het vergroten van de beleefbaarheid van de collectie landschapskunstwerken in Flevoland. Zoals benoemd in de Najaarsnota 2020 zijn de landschapskunstwerken van Flevoland nationaal en internationaal hét visitekaartje van Flevoland als het gaat om beeldende kunst. Daarnaast vormen de landschapskunstwerken een belangrijk rustpunt voor omwonenden.

Radio Interview

Vrijdagavond omstreeks 20.30 uur is er een radio interview met de organisator van het event live te volgen via omroepalmere.nl en klik dan op kijk live of luister live

Geschreven door