Daling 40% bouwvergunningen nieuwbouw Almere 3e kwartaal, landelijk 13%.

Terwijl er meer woningen nodig zijn loopt het aantal bouwvergunningen voor nieuwe woningen het derde kwartaal dit jaar in Almere drastisch terug met 40% naar 268 vergeleken met de vorige periode vorig jaar 447. Landelijk liep het aantal met 13% terug tussen juli en september.

Het aantal bouwvergunningen geeft het aantal woningen aan dat over 1,5/2 jaar opgeleverd wordt. De opgaande lijn vorig jaar zet dus niet door, integendeel. In de eerste 9 maanden daalde het totaal aantal bouwvergunningen voor nieuwbouw in Almere met 26% vergeleken met dezelfde periode vorig jaar, van 1187 naar 873 met nog één kwartaal te gaan. Vorig jaar was deze goed voor 513 bouwvergunningen.

Het % bouwvergunningen voor (sociale) huurwoningen van woningcorporaties is wel gestegen naar 27% van het totaal. Vorig jaar was dat slechts 15%, het laagste van alle grote steden in ons land.
De woondoestellingen van het stadsbestuur van 2500 woningen per jaar waarvan 35% sociale huur worden in de gehele bestuursperiode 2018-2022 niet gehaald ondanks de stijgende woningnood.

Cijfers CBS: voor wat er feitelijk gebeurt, exclusief transformatie

https://opendata.cbs.nl/#/CBS/nl/dataset/83671NED/table?searchKeywords=Bouwvergunning

Geschreven door