Burgemeester Weerwind naar Rutte IV

Franc Weerwind wordt minister van Rechtsbescherming in het nieuwe kabinet. Voorlichters bevestigen het bericht niet, maar enkele landelijke media melden het.

Vorige week werd de burgemeester genoemd voor de portefeuille van Binnenlandse Zaken. Op Rechtsbescherming volgt hij Sander Dekker op. Weerwind (57) is lid van D66. Hij heeft voor zijn partij meegewerkt aan het verkiezingsprogramma en een rol gespeeld in de selectie van kandidaten voor de Tweede Kamer.

De burgemeester is pas onlangs aan zijn tweede termijn in Almere begonnen. Tegenover Omroep Flevoland zei hij oktober nog dat hij niet van plan was naar Den Haag te gaan. Op NPO Radio 1 zei hij kort geleden te betwijfelen of een minister te benijden is, vanwege de hoge werkdruk.Tegen het Financieele Dagblad zei hij vorig jaar: “Ik wil absoluut geen minister of staatssecretaris worden. Anderen in mijn partij zijn daar uitstekend geschikt voor.”

Als deb burgemeester toch naar Den Haag gaat wordt hij in Almere tijdelijk vervangen door loco-burgemeester Hilde van Garderen (VVD). De keus voor een nieuwe burgemeester wordt een taak voor de nieuwe gemeenteraad die in april aantreedt.

Weerwind kwam in 2015 naar Almere. Eerder was hij burgemeester van Velsen. Hij studeerde bestuurskunde. Hij is ook voorzitter van de Fietsersbond. Ook was hij mede-oprichter en bestuurslid van de stichting Vriendschapsbanden Nederland Suriname.

Het nieuwe kabinet, dat op 10 januari moet aantreden, telt nog enkele opvallende benoemingen. Donderdagavond werd bekend dat wetenschapper Robbert Dijkgraaf en Ernst Kuipers toetreden tot Rutte IV. Dijkgraaf wordt minister voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. Kuipers, bekend als de bestuursvoorzitter van het Rotterdamse Erasmus MC en voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, wordt minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Hij wordt de eerste minister van Afro-Surinaamse afkomst.

Weerwind is één van de kortst zittende burgemeesters van Almere. De eerste burgemeester, Han Lammers, was het twee jaar, maar voordien ook al landdrost in de stad die toen nog geen gemeente was. Ralph Pans en Hans Ouwerkerk maakten ieder een periode van zes jaar vol.

Geschreven door