Franc Weerwind wil nog 6 jaar burgemeester van Almere blijven

Burgemeester Franc Weerwind wil nog zes jaar burgemeester blijven. Hij gaat voor een tweede termijn als eerste inwoner van Almere. Dat heeft hij gezegd in een interview met Omroep Flevoland.

Weerwind werd op 9 september 2015 geïnstalleerd en volgde daarmee Annemarie Jorritsma op. Als burgemeester is hij tevens voorzitter van Veiligheidsregio Flevoland. Hij is onder andere verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid in Almere. Zijn termijn loopt op 9 september 2021 af.

“Hier wil je de Floriade meemaken”
Weerwind: “Ik werk in deze stad, en als je heel nadrukkelijk uitspreekt dat je hier bestuurder bent en dat je hier de Floriade mee wil maken, dan weet je hoe ik kijk naar de toekomst.” Weerwind vervolgt dat de raad uiteindelijk over zijn herbenoeming gaat, maar als het aan Weerwind ligt dan gaat hij door.

“Deze stad is een stad die groeit, dit is een vitale stad, een stad die krachtig is en durft te pionieren. Hier bied je mensen ruimte om te wonen en kwaliteit. Deze stad heeft ook de capaciteit en kwaliteit voor een grote toekomst. Daar wil ik mij voor inzitten.”

Weerwind tijdens zijn installatie in Almere, 2015. Tekst gaat verder onder de foto.

Lange staat van dienst
Weerwind werd geboren in Amsterdam op 22 september 1964 en groeide op in Nieuw-Vennep. In 2000 werd hij adjunct-gemeentesecretaris van de gemeente Leiderdorp en een jaar later werd hij gemeentesecretaris van Wormerland. Eind 2004 werd hij burgemeester van Niedorp. Van 2009 tot 2015 was hij burgemeester van Velsen.

Weerwind heeft in zijn loopbaan ook veel te verduren gehad. “We kunnen toch niet een gekleurde man benoemen als burgemeester in deze gemeente?” Dat kreeg Franc Weerwind te horen toen hij solliciteerde naar een burgemeesterspost. Dat vertelde hij eerder dit jaar in het Omroep Flevoland programma ‘De Racismekaart’.

De raadszaal in Almere, 2020. Tekst gaat verder onder de foto.

Op de vlakte
Eerder hield Weerwind zich nog op de vlakte over een tweede termijn. Toen gaf hij aan dat hij het echt als een eer ziet om burgemeester te zijn. “Als je de achtste stad van Nederland mag dienen dan is dat heel respectvol.”

De burgervader voegt er aan toe dat hij de zomer heeft gebruikt om familiemens te zijn en heel erg tot rust is gekomen. Omdat er heel veel tijd is opgegaan in het zijn van voorzitter van de Veiligheidsregio. “Tropendagen” noemt hij dat zelf. “De crisis is ook nog niet voorbij, we zitten en midden in. De crisisbestrijding is eerste prioriteit.” Aldus Weerwind eind augustus.

Weerwind is in 2017 gasthoofdredacteur van Omroep Flevoland geweest. Toen wilde hij heel graag met een boot door de stad varen.

Foto’s en Artikel 100% Omroep Flevoland

https://www.youtube-nocookie.com/embed/SGWrTkQQ-8I?&playsinline=1&rel=1

Geschreven door