Publieke ruimtes zoals bioscopen en theaters twee weken dicht

Bibliotheken, zwembaden, theaters en andere publiek toegankelijke locaties gaan de komende twee weken dicht. Ook mag je voortaan maar met twee mensen buiten bij elkaar zijn, in plaats van vier. Dat heeft premier Rutte dinsdagavond tijdens een persconferentie bekendgemaakt. De maatregelen gaan woensdagavond om 22.00 uur in.

”Het gaat niet slecht, maar zeker ook niet goed genoeg. De besmettingcijfers moeten sneller naar beneden”, zei Rutte. Het risico om besmet te raken blijft volgens hem hoog. Op dit moment testen in Nederland 1 op de 6 mensen positief.

Publiek toegankelijke ruimtes dicht
De overheid heeft een lijst gemaakt met publiek toegankelijke ruimtes die dichtgaan. Zoals musea, theaters, sexclubs, bioscopen, zwembaden en bibliotheken.

Groepsgrootte buiten en binnen
Rutte heeft nogmaals opgeroepen om zoveel mogelijk thuis te blijven.Niet noodzakelijke reizen moeten vermeden worden. Dus niet voor het plezier winkelen en alleen naar de supermarkt.

Daarnaast wordt de groepsgrootte buiten verlaagd van vier naar twee personen. Als je je daar niet aan houdt kan er volgens Rutte een boete volgen. Thuis zijn nog maximaal twee gasten per dag toegestaan. Nu zijn dat er nog drie.

Voor de groepsgrootte buiten en binnen zijn huishoudens en kinderen tot en met 12 jaar uitgezonderd.

Ook het aantal mensen dat aanwezig mag zijn bij een bruiloft of uitvaart gaat omlaag, naar respectievelijk 20 en 30. De maatregel voor uitvaarten gaat pas komende maandag in zodat geplande begrafenissen door kunnen gaan.

Sport
Sporten is alleen nog beperkt mogelijk. Voor iedereen vanaf 18 jaar geldt dat sporten alleen nog mag op 1,5 meter afstand en alleen individueel of in teamverband met niet meer dan twee personen. Wedstrijden zijn niet toegestaan. Bepaalde topsporters en voetballers zijn uitgezonderd.

Reizen
Het buitenlands reisadvies is aangescherpt. Het dringend advies is om tot half januari niet naar het buitenland te reizen, tenzij dat echt noodzakelijk is. Reizen naar Caribische delen van het Koninkrijk mogen wel, tenzij het reisadvies oranje is.

Na deze twee weken gaat het pakket automatisch terug naar de gedeeltelijke lockdown die sinds 13 oktober geldt.

Mogelijk avondklok
In regio’s waar veel coronabesmettingen zijn, overweegt het kabinet een avondklok in te stellen, zodat mensen na een bepaald tijdstip niet meer de straat op mogen. Premier Rutte zei op de persconferentie dat hij die mogelijkheid openhoudt, als de cijfers in die regio’s niet snel genoeg dalen.

Behalve de avondklok houdt het kabinet nog meer lokale maatregelen achter de hand, zoals het beperken van de detailhandel en het sluiten middelbare scholen. Volgens Rutte gaat het om verschillende regio’s, maar springt vooral Rotterdam er bovenuit. Als de maatregelen niet voldoende helpen, is een volledige lockdown de volgende stap.

Verplichting mondkapje
Uiterlijk 1 december wordt het verplicht om in publieke binnenruimtes een mondkapje te dragen. Dat zei minister Hugo de Jonge meld omroep flevoland

Geschreven door