‘Weerwind roep op tot weigeren China op Floriade’

Burgemeester Weerwind moet de Staat der Nederlanden oproepen de deelname van China aan de Floriade in te trekken. Een land dat volkerenmoord pleegt op Oeigoeren zou niet welkom moeten zijn in Almere.

Ook de deelname van Qatar roept verzet op. Dat schrijft de Partij voor de Dieren in vragen aan het college. Raadslid Jesse Luijendijk vraagt het college of dat zich sterk wil maken voor het afwijzen van China en Qatar als deelnemers aan het evenement.

Formeel is het uitnodigen van deelnemers aan de Floriade een taak voor het Rijk. Voormalig burgemeester Jorritsma kreeg opdracht landen te benaderen.

De Partij voor de Dieren vindt echter de schending van mensenrechten in China en Qatar zo ernstig dat de uitnodigingen moeten worden ingetrokken. Mocht de deelname toch doorgezet worden, dan wil Luijendijk weten op welke manier het college afkeuring van genocide en slavernij zal laten blijken.

Hij vraagt ook of het een financiële reden zal hebben als beide landen zich toch op de Floriade manifesteren.

Geschreven door