Zonnepark haalt ook zon van gewassen

Aan de Kievitsweg komt een zonnepark waarin een veld van zonnepanelen wordt gecombineerd met groenteteelt. Op het terrein worden dubbelzijdige zonnecollectoren geplaatst.

In mei wordt begonnen van de aanleg nabij de A6 en A27. De opstelling van panelen houdt rekening met teelt van gewassen in stroken.

‘Een slimme combinatie van zonnepanelen en strokenteelt houdt het land in stand voor voedselproductie, verbetert de ecologische eigenschappen en levert tegelijkertijd een positieve business case op voor Vattenfall en de akkerbouwer’, legt energiebedrijf Vattenfall uit.

Door de combinatie met gewassen is er minder ruimte voor zonnepanelen. Om te zorgen voor voldoende energie-opbrengst wordt gebruik gemaakt van dubbelzijdige zonnepanelen. Daarmee wordt het gereflecteerde licht van de bodem, de gewassen en de naastgelegen rijen opgevangen en gebruikt voor de productie van zonne-energie. Ook gaan de panelen meedraaien met de zon om de opbrengst te maximaliseren.

Geschreven door