Bomen krijgen bescherming als monument

De gemeente gaat monumentale bomen aanwijzen, bescherming regelen en verzorgen. Enkele organisaties hebben hier op aangedrongen. Er komt een gemeentelijke verordening voor gebouwde monumenten, die ook voor bomen gaat gelden.

In Almere hoeven monumentale bomen niet zeer oud of heel dik te zijn. Monumentale bomen kunnen bij officiële gelegenheden geplante bomen zijn, ecologisch of anderszins bijzondere bomen of bomen met een verhaal.

Voorbeeld is de in 1987 geplante ‘Zevenkommavijfmiljoensteboom’. Het getal staat voor het aantal bomen dat de openbare ruimte van Almere toen telde. In 1977 plantte prinses Margriet de ‘Achtenveertigmiljoensteboom’. Dat was ter gelegenheid van de eerste Boomfeestdag in Almere en het aantal geplante bomen in Oostelijk en Zuidelijk Flevoland.

Die boom is gesneuveld bij verbouwingen door een woningcorporatie. Die was niet bereid iets aan het herstel te doen. Dat geeft aan dat juridische bescherming van bijzondere bomen meer dan noodzakelijk is.

De eerste officieel aangeplante boom van Almere is in het jaar 2022 een halve eeuw oud. Het was de eerste boom van een bos, later Beginbos genoemd, dat de inwoners van Haven moest beschermen tegen de polderwind en dat het kale polderlandschap humaan moest maken. Van dat bos resteert het oerbos, onderdeel van de Floriade. Een nieuw wandelpad op de Floriade voert naar de Beginboom.

Ook een linde die koningin Beatrix in 1981 plantte in het naar haar genoemde park, heeft een geschiedenis. De boom werd vernield, maar een liefhebber redde de stam van een stortplaats en wist deze zorgvuldig op te kweken.

Almere heeft geen monumentale bomen in de gangbare betekenis van het woord maar wel veel bomen en boomgroepen die de geschiedenis van de stad vertellen en dus tot het levend erfgoed behoren.

Geschreven door