Vanmiddag live uitzending Omroep Flevoland herdenkingsceremonie Short Stirling

In het Bos der Onverzettelijken in Almere wordt vanmiddag een herdenkingsceremonie gehouden voor de omgekomen bemanningsleden van de Short Stirling BK716.

Prinses Margriet onthult daar het beeld ‘Rise’ dat herinnert aan de vijf Britten en twee Canadezen die bij de crash in de Tweede Wereldoorlog omkwamen. Omroep Flevoland zendt de herdenking om 13:50 uur rechtstreeks uit via radio, tv en YouTube.

In augustus vorig jaar is begonnen met de berging van het vliegtuigwrak. De Britse bommenwerper stortte tijdens de Tweede Wereldoorlog neer in het IJsselmeer, het huidige Markermeer. Het vliegtuigwrak is jaren geleden bij toeval gevonden in het water noordwestelijk van het gemaal De Blocq van Kuffeler. Vorig jaar werd één van de motorblokken gevonden. Dankzij het registratienummer op het vliegtuigonderdeel kwam definitief vast te staan dat het om de BK716 ging.

De Short Stirling stortte in de nacht van 29 op 30 maart 1943 neer, na een aanval op Berlijn. Op de terugweg naar thuisbasis Downham Market in Norfolk is het vliegtuig neergeschoten door een Duitse nachtjager. Alle inzittenden lieten het leven. Nabestaanden van de bemanningsleden zijn naar Almere gekomen om de herdenkingsbijeenkomst bij te wonen.

Dankbaar voor de berging
“We zijn Nederland en Almere erg dankbaar”, vertelt John Kennedy. Hij verloor zijn oom Ronald Kennedy bij de crash. “Ik had niet door hoe ongelofelijk veel werk hier in is gestopt voor deze zeven omgekomen bemanningsleden.” Ook Fiona Williams uit het Canadese Niagara Falls is dankbaar voor het werk dat in het Markermeer is verricht. Williams verloor haar oom Harry Farrington. “Het betekent veel om te weten waar hij precies is. Ik wist nooit waar hij was, niemand wist het.” De moeder van Fiona, de 94-jarige Edith McLeod kon helaas niet naar Nederland komen om de herdenking bij te wonen. Zij volgt de ceremonie via de rechtstreeks uitzending.

Richard Shrubsall uit Engeland verloor zijn vader bij de crash. Sergeant Leonard Shrubsall kwam om toen zijn vrouw in verwachting was. Richard heeft zijn vader nooit gekend. Lange tijd wist hij niet eens wat er met hem was gebeurd. Dat er nu een herdenkingsceremonie is voor onder andere zijn vader, doet hem veel. “Het kan niet beter. Het is fantastisch.”

‘De Canadese prinses’
Na afloop van de ceremonie gaat prinses Margriet in gesprek met de nabestaanden van de bemanningsleden. Met name voor de Canadese aanwezigen is dat een bijzonder moment, vertelt Richard McCaw. “We zien haar nog steeds als Canadese prinses, omdat ze daar is geboren.” Richard McCaw verloor zijn oom John McCaw bij de crash.

Bron Omroep Flevoland

Geschreven door