Burgemeester Weerwind definitief naar Den Haag

Burgemeester Franc Weerwind (D66) wordt op 10 januari minister voor Rechtsbescherming. Hij neemt voor die datum afscheid van Almere.

D66-leider Sigrid Kaag heeft dat zondagmiddag bekend gemaakt. Eerder werd de naam van Weerwind voor de portefeuille al door enkele landelijke media genoemd. Kaag heeft de kandidaten van haar partij zondagmiddag op bezoek gehad.

Afgelopen week rees al kritiek op de keus voor Dilan Yesilgöz-Zegerius (VVD) die minister van Justitie wordt, maar geen rechten gestudeerd heeft. Ook Franc Weerwind is geen jurist.

De 57-jarige Weerwind kwam in 2015 naar Almere en werd afgelopen zomer door de gemeenteraad herbenoemd. Nog in oktober bezwoer hij niet naar Den Haag te gaan als hij voor een post in het kabinet Rutte IV gevraagd zou worden. De Commissaris van de Koning, Leen Verbeek, is al geruime tijd op de hoogte van het naderende vertrek van Weerwind en zoekt intensief naar een waarnemer. Een besluit over opvolging zal pas door de nieuwe gemeenteraad genomen worden. Die wordt in maart gekozen.

Geschreven door