Tijdelijke woningen Annapark gaan er komen

Een meerderheid van de Almeerse gemeenteraad kan zich vinden in de gewijzigde plannen voor de bouw van tijdelijke woningen in het Annapark in Almere Stad.

Dat bleek donderdagavond tijdens een vergadering tijdens de politieke markt van de plannen. In het park komen 200 tijdelijke woningen voor huurders met een laag inkomen.

De plannen voor de tijdelijke woningen werden opnieuw besproken, omdat de geplande locaties voor de woningen zijn gewijzigd. Eén van de gebouwen zou eerst naast het Baken Trinitas Gymnasium komen te staan. Maar de school had daar tegen geprotesteerd.

De nabijheid van de woonlocatie zou storend zijn voor de leerlingen van de school. Het college heeft naar de protesten geluisterd. Oorspronkelijk zou de nieuwbouw verrijzen aan beide kanten van de Sas van Gentlaan. In het gewijzigde plan komen beide gebouwen nu aan dezelfde kant van de laan te staan. De voetbal- en basketbalvelden die daar nu nog liggen worden verplaatst naar de locatie naast de school.

De vier bouwblokken, met daarin 200 appartementen, komen in het nieuwe plan niet tegenover elkaar te staan, maar naast elkaar. Wethouder Julius Lindenbergh is blij met opstelling van de gemeenteraad. Hij vindt het plan winst voor iedereen. “Het betekent dat we de woningen kunnen bouwen. En het betekent dat de school en de omwonenden er hele mooie sportvelden voor terug krijgen.”

‘Ogen niet sluiten voor woningnood’
Lindenbergh snapt dat de school en de omwonenden liever hadden gezien dat de plannen helemaal niet door waren gegaan, maar de stad kan de ogen niet sluiten voor de woningnood, zegt de wethouder. “We moeten de belangen van woningzoekenden afwegen tegen de belangen van de omwonenden. Ik ben er zeker van dat de omwonenden dit een beter plan vinden dan wat er eerst lag.” Er is niets gedaan met het commentaar. We hebben geluisterd was de algemene tendens van de raad.

De meerderheid van de gemeenteraad lijkt binnenkort voor de gewijzigde plannen te stemmen. Wethouder Lindenbergh heeft de steun nodig, omdat de wijziging van de bouwlocaties extra geld gaat kosten. En daar moet de gemeenteraad goedkeuring voor geven. “Het plan is een paar ton duurder, daar krijg je een heleboel voor terug. Maar de raad moet er wel mee instemmen”, zei Lindenbergh.

De geplande woningen blijven er vijftien jaar staan. Wat er daarna met de woningen gebeurt is nog niet duidelijk. “Het kan zijn dat we ze dan op een andere plek in Almere inzetten. Maar het kan ook zijn dat we dan geen behoefte meer hebben aan tijdelijke bouw. Misschien kunnen de gebouwen dan naar een andere gemeente.”

Lindenbergh verwacht dat de bouw in de tweede helft van dit jaar kan starten. “Met een beetje geluk zouden de eerste bewoners nog dit jaar de sleutels kunnen ontvangen.”

Foto oude plan van wbv Alliantie

Geschreven door