Almeerse plasticfabriek toont op Floriade wat je met afval kunt

Tussen de gigantische afvalbergen, vrachtwagens en grote verwerkingssystemen op het recyclingterrein in Almere Buiten staat een piepklein gebouwtje van golfplaten: De Groene Plasticfabriek van Save Plastics.

Bij binnenkomst sta je direct tussen het Almeerse plastic afval, dat hier een nieuw leven krijgt als gevelpaneel, baksteen of ander bouwmateriaal. In deze fabriek is zelfs een volledig plastic huisje gemaakt, dat al een plekje heeft gekregen op het Floriadeterrein. “We willen met het plastic huisje op Floriade meegeven dat je niet bang hoeft te zijn voor je eigen afval,” vertelt fabrieksmanager Stefan Schoegje.

Almeerder Stefan is blij dat uitgerekend zijn gemeente wilde meewerken met het neerzetten van een heuse plasticfabriek. “Ik heb jaren in het vastgoed gewerkt, maar dat gaf geen voldoening meer. Toen ik een vacature van Save Plastics in de Almere Deze Week tegenkwam, werd ik direct enthousiast. Tien maanden geleden opende deze vestiging de deuren, en toen ben ik ook begonnen als manager. Ik heb nog geen moment spijt gehad.”

Fabriekje

Het fabriekje staat midden op het terrein van recyclingbedrijf Cirwinn. “Almere is een van de weinige gemeentes die het snapt. Als wij met vrachtwagens afval moeten gaan ophalen om naar onze fabriek toe te brengen, is dat niet erg duurzaam. Daarom zijn we zo blij met deze plek dichtbij de bron, waar al het afval wordt verzameld en gesorteerd. Soms zit er per ongeluk nog een PET-fles in onze stapel die daar niet thuishoort. Dan breng ik die gewoon zelf weer even naar Cirwinn zodat die op de juiste plek terechtkomt.”

Laagwaardig plastic

Want niet al het plastic afval wordt verwerkt door De Groene Plasticfabriek. “Wij verzamelen het laagwaardige plastic. Hoogwaardig plastic, zoals colaflessen, shampooflessen of ander hard plastic, wordt al gerecycled. Het grote probleem in onze vuilnisbelt is al het laagwaardige plastic afval zoals zakjes en verpakkingen. En dat is wel 60% van al het consumentenafval in Nederland. Die dingen zijn vaak vervuild en daar konden we tot voorheen niets mee. Het werd dan verbrand, terwijl we het eigenlijk veel beter nog eens kunnen gebruiken.”
Het plastic afval wordt dus lokaal verwerkt, maar het wordt uiteindelijk ook weer lokaal ingezet. “We hebben al bankjes, lantaarnpalen en wandbeschoeiing gemaakt in de plasticfabriek. Dit gaan we ook allemaal laten zien op onze kavel op de Floriade Expo in Almere.”

Product met een luchtje

Stefan leidt ons rond in de fabriek. Hij laat eerst de berg plastic afval zien, die uiteindelijk zal worden verwerkt tot een straattegel. “Het ruikt wel een beetje, zoals je merkt,” aldus Stefan. “Dat komt doordat er nog resten van eten en drinken in zitten. Maar dit maken we bewust niet schoon. Door de resten te laten zitten, besparen we kosten en middelen voor het schoonmaken, en daardoor blijft het ook nog eens als een soort lijm aan elkaar plakken. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat het schoonmaken van het plastic averechts werkt. Onze producten zijn dus alleen geschikt voor buiten, want binnenshuis zou je het op een gegeven moment wel gaan ruiken.”

“Koekenpan van mijn moeder”

In een grote machine wordt het afval eerst samengebracht tot een soort korrels. Die worden verhit zodat ze smelten en er een kleiachtige substantie achterblijft. Dat komt door een grote buis in een koekenpan terecht. “Dit is de oude koekenpan van mijn moeder,” vertelt Stefan lachend. “We moesten de gloeiendhete brei ergens in opvangen, en dan is een antiaanbaklaag wel handig.” De hete klei wordt daarna samengeperst in de gewenste vorm. In dit geval wordt het een speciale tegel die precies om de laadpalen van elektrische auto’s past. Deze tegels worden binnenkort in de straten van Almere gebruikt.

Geschreven door