PvdA wisselt fractievoorzitter voor onderhandelingen

De fractievoorzitter van de PvdA in de gemeenteraad, Ruud de Jonge, voert niet onderhandelingen over een nieuwe coalitie. De lijsttrekker bij de verkiezingen is wel kandidaat voor een wethouderschap.

“Wij vinden het lastig als een potentiële kandidaat ook onderhandelt”, zegt De Jonge desgevraagd. “Daarmee hebben we in de vorige periode grote problemen gekregen.” De Jonge blijft wel lid van de fractie.

De Jonge: “Om verwarring te voorkomen wil de fractie dat een ander de onderhandelingen doet. Ik sta inderdaad op een shortlist voor het wethouderschap.”

De nieuwe fractievoorzitter is Erik Theunissen (foto) die op de derde plaats van de kandidatenlijst stond. “We moeten goed nadenken of we na drie zetels verlies wel aan een college moeten deelnemen”, zegt hij.

Hij ziet ook een coalitie ‘over links’ met onder meer D66, GroenLinks, SP en de Partij voor de Dieren als een serieuze optie. “Over links heeft altijd onze voorkeur”, zegt Theunissen die donderdag met de leider van de onderhandelingen, de VVD, praat.

Geschreven door