“Feelgood kranten” Ons Nieuws transformeren van huis-aan-huis via abonnementskrant naar glossy magazine

In november 2021 maakten de feelgood-titels Ons Almere, Ons Lelystad, Ons Wolderwijd en Ons Hoorn de overstap van huis-aan-huis naar een abonnementskrant.

Met inmiddels bijna 10.000 abonnees een gerechtvaardigde stap. Nederland wordt blij van (lokaal) positief nieuws en is bereid om hier abonnementsgeld voor te betalen. Nu is het voor de regionale uitgever tijd om de volgende stap in het plan uit te voeren, het krantenpapier wordt vervangen voor een hoogwaardig glossy magazine. De opmaak ging volledig op de schop, maar de positieve inhoud blijft bestaan! Wat zijn nou de beweegredenen achter deze volgende stap? Om hierachter te komen hebben we Richard Verduyn Lunel (algemeen directeur Ons Nieuws) een aantal vragen gesteld.

Waarom worden jullie een glossy magazine?

Toen wij in 2019 uitkwamen met onze eerste huis-aan-huiskrant droomden we al van een mooi magazine. Gedurende de jaren begon dit gevoel steeds meer te kriebelen, alleen is dat niet mogelijk in een huis-aan-huis concept. De kosten ten opzichte van een krant zijn een stuk hoger, dus iedere brievenbus voorzien van ONS magazine was een utopie. Maar nu we zeker weten dat de mensen die ONS ontvangen er blij mee zijn gaat de attentiewaarde omhoog. Abonnees vinden het leuk om gedurende de maand door de artikelen heen te bladeren, ze lezen wanneer het hun uitkomt. Een krant scheurt sneller en verkleurt, met het gevolg dat deze vaak na een week wordt weggegooid. Een magazine kan de hele maand op je koffietafel blijven liggen en heeft zelfs een bewaarfunctie om later dat interview, die column of dat recept nog eens terug te kunnen lezen.

Een magazine is geen krant, wat voor invloed heeft dat op jullie redactie?

Dat klopt! Eigenlijk is er sinds de invoering van de abonnementsvorm al het een en ander veranderd op de redactie, je gaat nog namelijk nog meer schrijven naar de wensen van je abonnees. Doordat je nu weet wie je lezers zijn kun je met elkaar afstemmen, zo leer je steeds beter waar de behoefte ligt. Waar wij voorheen voor kwantiteit gingen merken onze abonnees dat er steeds meer kwaliteit komt. Deze vooruitgang wordt nog meer versterkt in een magazine. Wij willen dat ONS magazine ook visueel aantrekkelijk is om te bekijken, een lust voor het oog! De bekende indeling van onze feelgood-krant is helemaal veranderd en straalt nog meer rust en positiviteit uit. Waar wij in de krant al met veel beeldmateriaal werkten, laten we dit in ONS magazine nog meer tot uiting komen!

Betekent dit dan een hele andere inhoud?

Onze kernwaarde van positiviteit blijft fier overeind, wij willen dat mensen na het lezen van ONS magazine een vrolijk gevoel overhouden. Dit betekent dat wij op dat gebied zeker geen veranderingen aanbrengen. Wat wij wel gaan veranderen is dat we de doelgroep gaan verbreden, zo komen er al een aantal maanden steeds meer nieuwe onderwerpen aan bod. Denk hierbij aan interessante artikelen voor ondernemers (inclusief uitgebreide interviews), woontips en -inspiratie, spiritualiteit en nog veel meer! Wij willen jouw bron voor positiviteit blijven!

Worden alle kranten een magazine?

Momenteel komen wij fysiek uit in Almere, Lelystad, Zeewolde, Harderwijk, Ermelo en Hoorn. Al deze titels verschijnen komende week als glossy magazine! Als alles volgens plan verloopt komen daar dit jaar magazines in Hilversum en Alkmaar bij. Ieder jaar willen wij uitbreiden met twee fysieke titels en drie online nieuwsplatformen. Zo verstevigen we onze positie steeds meer als dé regionale uitgever van hét feelgood nieuws.

Blijven de nieuwsplatformen wel bestaan?

Jazeker! Om het nieuws van jouw regio te kunnen lezen kun je gewoon bij ONS terecht! Met inmiddels 9 online nieuwsplatformen in Flevoland, Gelderland en Noord-Holland zijn wij een belangrijke informatiebron voor de inwoners. Op alle platformen plaatsen wij om het uur leuke en interessante artikelen, waardoor wij in veel gebieden de grootste aanbieder zijn. Deze platformen blijven ook in de nabije toekomst gratis toegankelijk.

Hoe kan ik een abonnement afsluiten?

Wanneer je naar OnsAlmere.nl/aanmelden gaat kun je je abonnement afsluiten. Hier maak je de keuze of je het magazine zowel online én in je brievenbus, of alleen online wilt ontvangen. Wil je een abonnement op de andere titels van Ons Nieuws? Ga dan naar het platform van de

Geschreven door