Gemeente verruimt toewijzing energietoeslag

Almeerders die hulp krijgen bij het oplossen van schulden, krijgen ook de eenmalige energietoeslag. Huishoudens in een schuldentraject horen volgens de gemeente tot de meest kwetsbare groepen.

Alle huishoudens met een inkomen tot 120 procent van de bijstandsnorm hebben recht op het bedrag van 800 euro om de sterk gestegen energiekosten op te vangen. In Almere komen hiervoor duizenden huishoudens in aanmerking.

De toeslag is in Almere verruimd tot huishoudens waarvoor de gemeente een schuldenpardon hanteert. De gemeente wil die groep ook ontzien omdat deelname aan een schuldentraject inhoudt dat geen nieuwe schulden mogen worden gemaakt. Als de extra kosten voor energie huisuitzetting of afsluiting van stroom en water tot gevolg hebben, leidt dat ook tot kosten voor de gemeente.

Het gaat naar schatting om zo’n duizend Almeerse huishoudens. Zij hebben een inkomen dat hoger is dan 120 procent van de bijstandsnorm, maar krijgen begeleiding bij het wegwerken van hun schulden. De uitbreiding gaat de gemeente ruim acht ton kosten.

In totaal besteedt de gemeente ruim 8,5 miljoen euro aan de eenmalige uitkering. Het geld is afkomstig van het Rijk.

Geschreven door