Koophuizen beschermd tegen opkopers

Om tegen te gaan dat woningen door investeerders worden gekocht om door te verhuren, voert Almere opkoopbescherming in. In de raad is voor die maatregel brede steun, bleek donderdagavond.

De bescherming geldt nog medio deze maand voor alle koopwoningen tot 355.000 euro. Almere kent al een anti-speculatiebeding voor nieuwbouw. De nieuwe regel houdt in dat ook bestaande woningen door de kopers zelf bewoond moeten worden.

In Almere werden de afgelopen jaren steeds meer woningen gekocht door investeerders die tegen hoge bedragen verhuren. Daardoor kwamen die niet beschikbaar voor de groeiende groep woningzoekenden.

Voor de nieuwe regel geldt een aantal uitzonderingen. Het blijft bijvoorbeeld mogelijk woningen wel te verhuren aan familieleden. Ook wie niet langer dan een jaar op reis gaat, kan het huis onder voorwaarden verhuren. Er is weinig steun voor het idee van rechtse fracties om bezit van enkele huizen als pensioeninvestering toe te staan.

Overtreding van de regel wordt beboet met een bedrag van 22.500 euro en bij herhaling zelfs met 90.000 euro. De gemeenteraad heeft nog geen behoefte aan actieve handhaving en kiest voorlopig voor een ‘piepsysteem’ waarbij gereageerd wordt op signalen van inwoners over misstanden. Over een intensieve handhaving moet een besluit worden genomen bij de behandeling van de begroting.

Geschreven door