AllGo biedt kinderen Oekraïense vluchtelingen gratis busvervoer naar school

Kinderen van Oekraïense vluchtelingen reizen in Almere tot januari 2023 gratis naar school.

Zij hebben hiervoor een speciaal vervoerbewijs gekregen. Het vervoerbewijs is ontwikkelt en aangeboden door allGo in samenwerking met de gemeente Almere. 

Meer dan een uur lopen

Minimaal 1000 vluchtelingen uit Oekraïne zullen in Almere een tijdelijk onderkomen vinden. Zij worden opgevangen op diverse locaties. Deze liggen verspreid over de stad. De gemeente Almere heeft ervoor gezorgd dat alle kinderen van Oekraïense vluchtelingen naar school kunnen. Middenin de stad is een locatie gevonden waar 200 kinderen onderwijs kunnen volgen. 

Voor veel leerlingen ligt de school niet op loopafstand. Ouders zijn echter niet in de gelegenheid om de kinderen naar school te brengen. Met als gevolg dat sommige leerlingen toch meer dan een uur lopen om op school te komen. De gemeente Almere wilde graag helpen om vervoer mogelijk te maken. Samen met vervoerder allGo zijn ze op zoek gegaan naar een oplossing. In overleg is er een speciaal vervoerbewijs ontwikkelt. Hiermee reizen de leerlingen incl. begeleider op schooldagen gratis van en naar school. Het vervoerbewijs is geldig van 18 mei 2022 tot januari 2023. 

Samen verantwoordelijk

De gemeente Almere heeft een projectgroep ingesteld. Projectleider is Meindert Eijgenstein. Zijn doel is om ervoor te zorgen dat alle kinderen van Oekraïense vluchtelingen onderwijs kunnen krijgen. Daarvoor werkt hij samen met alle onderwijsinstellingen, welzijnsvoorzieningen, jeugdgezondheidszorg en verschillende instellingen. Zodoende kwam hij ook in contact met allGo. “Het is voor de kinderen belangrijk om zo snel mogelijk opgenomen te worden in een gestructureerde, stabiele en veilige omgeving waar zij kunnen spelen, leren en ontmoeten. Wij zijn op zoek naar leerkrachten voor dit onderwijs en hebben een goede locatie gevonden. Maar de vluchtelingen zijn natuurlijk op verschillende plekken ondergebracht. Dit is dus een geweldig aanbod”.

Recht op onderwijs

Het doel van allGo is om het busvervoer voor iedereen in Almere toegankelijk te maken. Toen de gemeente Almere contact zocht om na te denken over leerlingenvervoer voor kinderen van Oekraïense vluchtelingen, twijfelde de vervoerder geen moment. “We voelen ons verantwoordelijk om een maatschappelijke bijdrage te leveren aan de verschrikkelijke situatie die momenteel plaatsvindt in Oekraïne. Het Nederlandse openbaar vervoer steekt de vluchtelingen een hart onder de riem, door hen de eerste 24 uur na aankomst in Nederland gratis gebruik te laten maken van het OV. In Almere dragen wij ook graag een steentje bij. Juist voor kinderen die de dupe zijn van deze situatie. Want ongeacht de situatie, kinderen moeten altijd recht hebben op onderwijs. Daarom hebben wij een speciaal vervoerbewijs ontwikkelt. Daarmee reizen de kinderen en een begeleider gratis van en naar school in Almere”, aldus Naomi Elshof van allGo. 

Op de foto overhandigt Naomi Elshof van allGo de vervoersbewijzen aan een lerares en leerling van de school

Geschreven door