In Rap en Roer biedt podium aan makers met bijzonder levensverhaal

Stichting Innercircle presenteert het tweede seizoen van In Rap en Roer, een ontwikkelingstraject en theaterproductie voor makers met een bijzonder levensverhaal. “Zes makers pakken weer het podium om het publiek te verbazen met hun talent”, vertelt producent Caroline in ’t Veld. Deze bijzondere theatershow – met muziek, rap, graffiti, mode en dans – wordt twee keer opgevoerd op zondag 26 juni in theater Corrosia. Toegangskaarten zijn gratis verkrijgbaar.

De Almeerse muzikant en kleinkunstenaar Caroline in ’t Veld wilde een ontwikkelingsplek creëren voor makers in allerlei disciplines die niet in de mainstream passen. Tussen maart 2020 en juni 2021 speelde zij samen met mensen die ‘door het leven op achterstand zijn gezet’ de eerste theatervoorstelling In Rap en Roer, een productie in opdracht van stichting Innercircle. Nu wordt opnieuw een podium geboden aan deelnemers die dat zelf op eigen kracht nog niet aankunnen. “We begeleiden hen bij alles dat nodig is en na afloop van het hele proces moeten ze echt een groeistap hebben gemaakt”, aldus In ’t Veld.

‘Alles komt goed’

De deelnemers van dit tweede seizoen nemen de toeschouwers mee naar hun wereld, om te laten zien en voelen waar hun leven om draait. Cindica Rouse is moeder van een zoon die in het tolerantere Nederland wil wonen en aan de HKU in Utrecht gaat studeren. “Zij is vanuit een faillissement naar Nederland gekomen om een kamer voor hem te zoeken, maar heeft zelf ook geen dak boven het hoofd en verblijft in een opvang”, vertelt In ‘t Veld. “Ze heeft samen met rapper Shades een lied opgenomen waarin ze zingt dat alles goed komt. Inmiddels heeft ze werk gevonden in de thuiszorg, waarbij ze ook inwoning krijgt.”

Naar een hoger niveau

De 19-jarige Benjay heeft vanuit criminaliteit en 3 keer 9 maanden gesloten jeugdzorg nu een baan in de thuiszorg, een zelfstandige woning en de droom om zich te ontwikkelen als artiest. “Bij In Rap en Roer leert hij meer over audio producen en componeren, krijgt hij gitaarles en gaan we zijn composities op een hoger niveau brengen door hem met liveband te laten optreden.”

Rijkdom van Afrika

Graffiti-artiesten Dennis en Johan leren onder leiding van Jasper (uit seizoen 1) werken op canvas om te exposeren in een echte expo. Afghaanse vrouwen zingen een lied met dans om vrouwen thuis hoop te geven. De voorstelling toont ook de rijkdom van Afrika. Afrikaanse makers uit Almere krijgen alle kans op een podium. Dans, percussie, rap en proeven maken deel uit van de performance. Verder staat er een modeshow van non binaire mode op het programma. 

Foto-expositie

Behalve de Theatershow opent deze week ook een foto-expositie met portretten van de makers door Claudia Kamergorodski en Richard Terborg in Cultuurhuis Almere Buiten aan het Baltimoreplein. De Theatershow In Rap en Roer is op zondag 26 juni om 15.00 uur en om 20.00 uur te zien in theater Corrosia in Almere Haven. Ga voor meer informatie en het bestellen van gratis kaarten naar https://rap-en-roer.innercircle.nl/

Geschreven door