Kunstwerk Iwan Smit bij Station Almere Centrum

Naast de hoofdingang van het vernieuwde station Almere Centrum hangt een nieuw kunstwerk. De nieuwe passage, die het busstation met het Stationsplein verbindt, wordt verlicht door het lichtkunstwerk Stad op waterspiegel van Iwan Smit. Het kunstwerk vertelt het verhaal van Almere en is onderdeel van de Zeegroene Loper, de nieuwe kunstroute in Almere Centrum.

Almere heeft een unieke historie; de stad die op de zeebodem is gebouwd. Er zijn maar weinig steden die dit ook kunnen zeggen. Almere geeft hier met de Zeegroene Loper, een kunstroute die vanaf het station tot aan het Weerwater loopt, invulling aan. In samenwerking met concept ontwikkelingsbureau Mothership BV, onder andere bekend van de Markthal in Rotterdam, zijn voor de Zeegroene Loper al verschillende kunstprojecten en culturele projecten in het stadscentrum gerealiseerd.

Tijdens de herontwikkeling van de voormalige Stationsoffices op het Stationsplein, besloot Kroonenberg Groep een kunstwerk toe te voegen in lijn met de Zeegroene Loper. Samen met Mothership en gemeente Almere is hiervoor een opdracht bedacht die past bij het station.

Het werk van kunstenaar Iwan Smit is kleurrijk. Voor het lichtkunstwerk Stad op waterspiegel liet hij zich inspireren door de herkenbare kenmerken van Almere zoals de opvallende gebouwen langs het Weerwater, de mascotte Ally de Aap van voetbalclub Almere City en het water en groen.

Geschreven door