Maaien waterplanten in Almeerse havens

De komende dagen maaien we de waterplanten in de Almeerse havens., aldus de woordvoerder van de gemeente. De waterplanten kunnen vast komen te zitten in bootschroeven en voor overlast zorgen. We houden de lengte van de waterplanten daarom in de gaten en zetten een maaiboot in wanneer ze te lang worden. De waterplanten groeien het snelste wanneer het licht en warm is. Dat zorgt ervoor dat in de zomer gemaaid moet worden.

Afhankelijk van het weer

Het is van het weer afhankelijk wanneer we precies moeiten maaien. De aannemer heeft inmiddels gezien dat maaien nodig is op een aantal plekken:

  • Haven Doesburgkade
  • Steiger Lesplaats
  • Steiger Pedersenpad/Sturmeypad (tussen Weerwater en Kromme Wetering)
  • Havenkom van Almere Haven

Het belang van waterplanten

Waterplanten zijn erg belangrijk voor het onderwaterleven. Ze zorgen voor helder water waarin vissen zich thuis voelen. In water met waterplanten groeien meestal geen algen, hierdoor is de kans op blauwalg kleiner.

De maaiboot in de havenkom

Als de maaiboot langskomt, kan het zijn dat je even moet wachten. Bijvoorbeeld als de maaiboot net langs jouw aanlegsteiger vaart als je wil wegvaren. De maaiboot is per locatie ongeveer 1 tot 3 werkdagen aan het maaien. Maaien op losse ligplaatsen of onder individuele boten is helaas niet mogelijk. Dat heeft te maken met de afmetingen van de maaiboot en de minimale afstand die nodig is tussen de maaiboot en omliggende objecten voor veilig maaien.

Foto HSV Almere

Geschreven door