Reuzenberenklauw: gevaarlijker dan hij lijkt

Prachtig en indrukwekkend is de grote bloem van de reuzenberenklauw. Ook als de bloem is uitgebloeid en er alleen nog maar zaden zichtbaar zijn staat het heel decoratief in een vaas.

Maar pas op, de plant is gevaarlijker dan hij lijkt. Het is dan ook niet toegestaan om de plant te hebben of te vervoeren.

Niet plukken

Als je de plant plukt, maakt dit het bestrijden van de reuzenberenklauw nog moeilijker. De plant is moeilijk te bestrijden, omdat de zaden zich makkelijk verspreiden en hij geen natuurlijke vijanden heeft. Neem je een uitgebloeide plant mee, dan laat je al snel een spoor van zaden achter. Deze groeien volgend jaar tot nieuwe reuzenplanten, dat willen we natuurlijk niet. En je loopt zelf gevaar, het plukken van de reuzenberenklauw kan je veel pijn doen. Van het sap van de plant, dat vrijkomt bij het plukken, krijg je namelijk pijnlijke brandblaren.

Samenwerken tegen reuzenberenklauw

Plekken waar veel reuzenberenklauw staat proberen we te maaien voordat de planten in bloei staan, aldus de woordvoerder Zo voorkomen we dat de bloemen zelf zaden verspreiden. Nieuwe plekken met reuzenberenklauw, waar één of een paar planten staan, zijn niet altijd bij de gemeente bekend. Meld ons de plekken waar je reuzenberenklauw ziet, dan kunnen zij de plant bekijken en weghalen.

Vind je deze plant in je tuin? Kijk goed op internet, zoals bij WUR hoe je veilig reuzenberenklauw kunt weghalen voor je aan de slag gaat.

Geschreven door