Tien jaar cel en tbs voor man die Almeerder doodde

De man die twee jaar geleden in Friesland een 23-jarige Almeerder met 65 messteken om het leven bracht, is veroordeeld tot een gevangenisstraf van tien jaar. De rechtbank in Leeuwarden legde hem woensdag ook een gedwongen tbs-behandeling op. De straf komt overeen met de eis van het Openbaar Ministerie (OM).

Net als het OM vindt de rechtbank dat er sprake is van doodslag. Voor een vooropgezet plan en kalm beraad, en daarmee moord, ziet de rechter onvoldoende bewijs. Volgens psychisch deskundigen van het Pieter Baan Centrum heeft de 29-jarige dader een ‘zwakke persoonlijkheidsorganisatie’ en paranoïde gedachten waaruit agressie kan voortkomen. Hij is verminderd toerekeningsvatbaar.

Omdat de kans op herhaling hoog is, heeft de rechter naast de celstraf ook tbs met dwangverpleging opgelegd.

Geschreven door