Vrijwilligers enthousiast over Floriade

Floriade floreert door haar vrijwilligers. Iedere dag komen enthousiaste vrijwilligers naar de paviljoens op de Expo, om de bezoekers te informeren over wat er te zien is.

Vrijwilliger Nel staat samen met haar man in het Amsterdam-Almere paviljoen. “Mijn man staat bij de entree en ik verderop in de tuin.” Het Amsterdam-Almere paviljoen is een iconisch zwart-roze bouwwerk op Floriade. Het heet ‘The Voice of Urban Nature’. Hier kunnen bezoekers leren hoe je een stad in samenspraak met de natuur kunt bouwen. Nel en haar man heten bezoekers welkom en geven uitleg over het paviljoen. Ze vinden het een fijne plek, aangezien het er nooit saai is. “We hebben heel veel bezoekers die ons weten te vinden. Een best groot deel komt uit Almere. Dat zorgt altijd voor een leuke uitwisseling van verhalen.”

Gouden tips

Nel woont al 40 jaar met haar man in Almere. “Dat begon natuurlijk in Almere Haven. Toen zijn we echt in het zand gestart.” Hun lange geschiedenis in Almere kunnen ze ook inzetten tijdens het vrijwilligerswerk. “We hebben veel te vertellen over onze stad.” Het feit dat ze zo veel Almeerders ontmoeten, is niet geheel toevallig. “Veel mensen hebben een passe-partout, dus die komen heel vaak terug. Laatst sprak ik iemand die al 15 keer is geweest.” Maar ook de niet-Almeerders krijgen gouden tips bij Nel. “Ik heb iemand laatst aangeraden om het bootje naar de Esplanade te nemen. Zo hebben de ondernemers in het centrum ook nog wat aan al die bezoekers.”

Op je gevoel afgaan

Door al het eerdere vrijwilligerswerk dat Nel gedaan heeft, kan ze zichzelf ervaren noemen. “Je moet initiatief tonen, maar ook op je gevoel afgaan. Soms zie je aan mensen dat ze helemaal geen behoefte aan een praatje hebben, dus die laat je dan met rust.” Volgens Nel is er één vraag die 9 van de 10 keer een schot in de roos is: ’Wat vindt u ervan?’ “Werkt bijna altijd,” lacht Nel. “Daardoor kom je vaak op interessante gesprekken. Laatst waren er veel boeren en hoveniers bij ons, vanwege een themadag. Die gruwelden van alle planten die hun weilanden of tuinen zouden overwoekeren. Maar wij vertellen dan graag welk nut juist die planten hebben.”

Hoewel Nel als vrijwilliger veel ervaring heeft, leert ze nog iedere dag iets bij. “Veel mensen willen weten welke planten er groeien, dus die heb ik allemaal geleerd. En dan nog weet je niet alles, want de tuin verandert ook constant. De ene keer is die plant dominant en de andere keer een andere.”

Trotse Almeerder

Als Nels dienst erop zit, geniet ze vaak nog even na op Floriade. Het terrein van de Expo is ingericht met een Arboretum, een bomenbibliotheek, met allerlei nieuwe en oude aanplant. “Als Almeerder ben ik erg trots op het respect waarmee het Arboretum is ingericht. Het woei vorige week bijvoorbeeld heel erg. Toen we weggingen, hoorden we het geruis van een hele grote, oude populier. Die is dus blijven staan bij het ontwerp van het park. Ik vind het echt prachtig hoe zorgvuldig daarmee om is gegaan.”

Win een waterfles

Wil jij ook zo’n mooie fles, net als de vrijwilligers in het Amsterdam-Almere paviljoen? Doe dan mee met de fotowedstrijd en maak kans op een ‘Almere Floriade Expo 2022’ waterfles!

  • Maak een foto van jouw favoriete plekje bij het water in Almere of op Floriade. 
  • Mail je foto, met je naam en adresgegevens, vóór 10 augustus naar growinggreen@almere.nl 
  • Als je een van de winnaars bent, hoor je dat voor 17 augustus van ons! 

De waterflessen van Oases zijn geproduceerd in de Flevopolder. De fles is 100% recyclebaar en duurzaam geproduceerd doordat het materiaal van suikerriet is gemaakt. Kijk hoe het proces in zijn werk gaat op eurobottle.nl

Maak een foto van jouw favoriete plekje bij het water in Almere of Floriade, en win een Floriade-waterfles! 

Geschreven door