Ik ben het liefst 600 kilometer boven Parijs

Vrijwilliger en Almeerder van het eerste uur enthousiast over Floriade

“Welkom op de mini-Floriade.” De 73-jarige Theo Holtslag uit Almere opent vol trots de poort naar zijn volkstuin bij de Kluitenduikers. Het ligt op een steenworp afstand van het Floriadeterrein waar vanaf april de wereldtuinbouwtentoonstelling wordt gehouden. “Dit is mijn paradijs”, zegt hij terwijl hij een volgroeide komkommer uit zijn kas plukt. “Houd je van komkommer? Ze zijn lekker hoor.”

Dik 30 jaar heeft Theo hier zijn volkstuin. “Ik vind het fantastisch om mijn eigen voedsel te verbouwen. Mijn vrouw en ik eten altijd verse sla. Mensen vragen me wel eens waar we op vakantie heen gaan. Dan zeg ik: 600 kilometer boven Parijs. Op de volkstuin en Floriade.”

Volkstuin gespot vanuit de kabelbaan

Naast zijn tuinhuis wappert de Floriade-vlag. Achterin de tuin ziet hij de kabelbaan van de Expo. Als Theo niet in zijn volkstuin is, dan is hij op het Floriadepark. Hij werkt er nu voor het vijfde jaar achtereen als vrijwilliger. Meestal rijdt hij met gasten in een treintje of golfkarretje over het terrein. Deze zomer is Floriade Preview weer geopend en kunnen mensen tot en met 26 september ook een ritje maken in de kabelbaan. “Van kennissen hoor ik wel eens: Theo we hebben vanuit de lucht je vlag in je tuin zien wapperen. Leuk vind ik dat.”

Het valt hem op hoe enthousiast de bezoekers deze zomer zijn. “Ze kunnen goed zien hoe mooi het park al wordt. Daar komt het denk ik door. Wat ik zelf het mooiste vind? Ik vind echt alles prachtig. Na de Expo blijven al deze bomen gewoon staan. Wist je dat? Boomkwekers hebben ze gratis geschonken. Vroeger stonden hier lang niet zoveel soorten bomen hoor. Er zijn er vele honderden bijgekomen.”

Theo plantte zelf ooit de bomen in het oerbos

“Er zijn ook veel bestaande bomen behouden”, vervolgt hij zijn verhaal op het terrein. ‘Kijk daar gaat de straat gewoon om de boom heen. De boom was er eerst en daarop is het wandelpad aangepast. Bijzonder toch.” Ook de bomen in het oerbos op het Weerwatereiland zijn blijven staan. “Ik heb hier zelf nog zo’n 45 jaar geleden de bomen geplant. Toen nog kleine stekjes. Die haalden we uit Kampen.”

Door de bomen heen wijst hij richting een bruggetje in aanbouw. “Zie je dat daarachter? Dat is de oude weg die we vroeger gebruikten om de polder in en uit te komen. Dat stukje asfalt kwam tevoorschijn toen ze de brandnetels verwijderden. Nu maken ze er een bruggetje bij. Wel een aparte hoor.” De brug wordt gemaakt van oude draglineschotten. Dat zijn stevige houten balken waarover vroeger de graafmachines reden.

Liefde voor Almere

Theo is een Almeerder van het eerste uur. Een pionier. Nog voor de polder helemaal was drooggemalen stond hij hier al met zijn voeten in de natte klei. “Ik werkte bij het Openbaar Lichaam Zuidelijke IJsselmeerpolders. Met rietschoenen aan hield ik een vlaggetje omhoog voor de vliegtuigjes die het rietzaad strooiden. Als ze over waren gevlogen zette ik 15 passen opzij en dan vlogen ze weer terug.” Daarna werkte hij als machinist bij de graansilo Hagevoort in Tussen de Vaarten. “Ik kwam er op 16 september 1976 wonen. Mijn zoon is daar geboren, de eerste baby in Almere. Ik ben nooit meer weggegaan uit Almere. Het is hier ook zo mooi, zo groen.”

“Zie je trouwens die reiger daar? Daar zwemmen ook schildpadden. Ik heb er foto’s van. En er zit een bever. Die brug heet de Beverbrug en is om zijn burcht heen gemaakt. Ik heb ‘m laatst heel vroeg in de ochtend zien zwemmen. Machtig was dat. Hij knaagde het riet weg en zwom daar mee weg. Het is een slim beestje hoor.”

Aarde goed achterlaten voor kleinkinderen

Theo rijdt daarna nog zo’n 30 jaar lang als buschauffeur in Almere en omstreken. Via zijn werk mag hij in 2012 tijdens de Floriade in Venlo op de pendelbussen rijden. Dat de wereldtuinbouwtentoonstelling 10 jaar later in Almere komt, is voor hem een buitenkans. “Ik wist direct dat ik hier vrijwilliger wilde worden. Ik heb nu 8 kleinkinderen. Het thema van Floriade (Growing Green Cities) gaat ook over hun toekomst. Ik wil dat zij straks ook prettig kunnen wonen. We moeten de aarde goed voor ze achterlaten.”

Wil je ook Floriade-vrijwilliger te worden? Stuur een e-mail nar vrijwilligers@floriade.com en je krijgt een uitnodiging voor een introductiebijeenkomst.

Geschreven door