Muziekfestival Growing Music op zaterdag 10 en zondag 11 september in Almere Oosterwold.

Het muziekfestival Growing Music zorgt op zaterdag 10 en zondag 11 september voor een bloeiende kruisbestuiving in de groene en duurzame ‘doe-het-zelf’ wijk Almere Oosterwold. In het programma een fietsroute met diverse tuin- en huiskamerconcerten, de Growing Music productie ViA BRECHT, een koffieconcert en afsluitend drie meesterlijke concerten. Organisator Egon Kracht vertelt meer over het muziekfestival waar professionele musici, diverse muziekstijlen en publiek elkaar ontmoeten.

Growing Music brengt verschillende muziekstijlen samen. Welke kruisbestuivingen vinden er dit jaar plaats? 

De kruisbestuiving vindt dit jaar in diverse vormen plaats. In ieder programmablok hebben we gezocht naar een specifieke kruisbestuiving. Op zondagochtend staat een koffieconcert gepland, maar gezien het tijdstip (11:00 uur) zou je het een alternatieve mis kunnen noemen. Maar wel een met livemuziek van de twee fantastische ensembles Wishful Singing en het Erasmus trio die om elkaar muziekstukken heen bewegen. Dat brengt een spanning teweeg die alleen dan, op dat moment en op die locatie mogelijk is. Je haalt musici feitelijk uit hun comfortzone en dat is geweldig om mee te maken. Komt natuurlijk nog bij dat de locatie – de koeienstal – een extra dimensie geeft aan het begrip comfortzone.

Bij de kruisbestuivingen van dit jaar moet ik zelf ook zeer denken aan de voorstelling Via Brecht op zaterdagavond waar het FlevoEnsemble een confrontatie aangaat met de muziek- en theatercultuur uit het Duitsland van 100 jaar geleden. Maar eigenlijk is het totale programma van de twee dagen een grote cross-over. Niets is wat het lijkt, maar het is altijd mooier dan je verwacht had. Met die prikkel stel ik het programma samen, wat in combinatie met de wijk Almere-Oosterwold en de koeienstal als concertzaal een bijzondere ervaring is.

Het vindt allemaal plaats in de doe-het-zelf wijk Oosterwold. Wat ga ik allemaal tegenkomen als bezoeker in de wijk?

Wat je sowieso tegenkomt in Oosterwold is een enorme diversiteit aan architectuur en tuinbouw. Iedereen maakt zijn eigen keuze, welstand is hier niet aan de orde. De een ontwerpt zijn huis zelf, de andere maakt een keuze uit een catalogus. Ik zeg vaak dat verwondering en verbazing hier hand-in-hand gaan. Voor de concertfietstour op zaterdagmiddag heb ik een viertal routes uitgezet die naast het concert-hoppen een goed en breed beeld geven van Oosterwold. Inspiratie alom.

Naast programmering is er ook een Growing Music productie, ViA BRECHT. Kun je iets meer vertellen over de totstandkoming van dit project? 

In 2021 heeft Growing Music voor het eerst een eigen productie gemaakt; #66 van de componist Jaques Offenbach. Uitgevoerd door drie zangers en drie instrumentalisten. En ook hier: in de koeienstal. Gekker konden we het echt niet maken. Maar het publiek waardeert het en is zich zeer bewust van de meerwaarde van wat zij op dat moment beleeft. Zo’n soort productie is een vaste waarde in Growing Music; een theatraal concert inbouwen in het programma. Ieder jaar maken we een nieuwe, het ene jaar groter dan het andere jaar.

Dit jaar pakken we het met ViA BRECHT (op de zaterdagavond) anders aan, abstracter. Met vier zangers en 14 musici valt er natuurlijk veel te beleven en vertellen wij een actueel verhaal. We hebben de naam Bertolt Brecht aan de voorstelling gehangen omdat hij een van de belangrijkste theatervernieuwers is in de afgelopen eeuw – met de Dreigroschenoper werd hij wereldberoemd. Hij werkte veel samen met componisten als Kurt Weill en Hanns Eisler en hun muziek zal veel klinken.

Feiten op een rij

Growing Music is hèt muziekfestival in de groene ‘doe-het-zelf-wijk’ Almere Oosterwold. Growing Music brengt uiteenlopende muziekstijlen samen in een uitbundig bloeiende kruisbestuiving. Op zaterdag 10 september en zondag 11 september 2022 biedt Growing Music een aaneensluitend programma in vier blokken.

za. 10/9 14:00 uur GROWING MUSIC on TOUR

Muziekfietsroute door Oosterwold langs diverse tuin- en huiskamerconcerten. Met o.a. Meral Polat, Eisler Trio, Arturo den Hartog, Angelo Verploegen e.v.a. Na afloop van de tour kan een maaltijd worden genuttigd in de stal.

za. 10/9 20:00 uur ViA BRECHT – de Growing Music Productie van 2022

Muziektheatrale voorstelling over leven en werk van Bertolt Brecht. Met muziek van Kurt Weill, Hanns Eisler en nieuwe composities door het FlevoEnsemble plus vier zanger/acteurs.

zo. 11/9 11:00 uur WEKDIENST – een koffieconcert met o.a. gregoriaanse gezangen, de Vier Jaargetijden van Piazzolla en een dichter in een gezamenlijk te ontwikkelen programma. Met Wishful Singing, het Erasmus Trio en Ruben van Gogh. Na afloop kan een lunch genuttigd worden in de stal.

zo. 11/9 14:00 uur 3 x MEESTERLIJK! – Drie fantastische concerten voor de prijs van

één. Het Amsterdams Andalusisch Orkest, Fay Claassen met een tribute aan Chet Baker en Artvark Saxophone Quartet

Kaarten per programmablok en passe-partouts zijn online verkrijgbaar vanaf € 17,50. Zie website voor speciale acties.

Geschreven door