Na wespenplaag mogelijk ratten- en muizenoverlast

Daar waar ongediertebestrijders nu nog de handen vol hebben aan overlast gevende wespen, dient de volgende uitdaging zich alweer aan: ratten en muizen.

In tegenstelling tot het wespenprobleem niet vanwege het warme en droge weer, maar door veranderende regelgeving rond het bestrijden van ongedierte. “We zijn héél benieuwd waartoe dit leidt”, zegt Merijn Janssen, directeur van ongediertebestrijdersplatform Beestjes Kwijt.

Integrated Pest Management-protocol

1 januari 2023 verandert er veel op het gebied van knaagdierbestrijding. Onder andere muizen en ratten mogen dan niet meer rücksichtslos met chemische middelen bestreden worden. Voor particulier gebruik zijn de meeste gifstoffen straks sowieso verboden en professionele ongediertebestrijders die rattengif nog niet definitief in de ban willen doen, moeten vanaf komend jaar bestrijden volgens Integrated Pest Management-protocol (IPM).  

Het komt er kort gezegd op neer dat ongediertebestrijders éérst habitat management moeten uitvoeren en dan pas vallen en klemmen mogen uitzetten. Rattengif (rodenticiden) geldt écht als allerlaatste redmiddel. En alleen als plaagdierbestrijders de noodsituatie kunnen onderbouwen en het gebruik van gif stap-voor-stap monitoren. “Prima maatregelen, maar het klinkt wél als een hoop extra werk”, aldus Janssen. “Dat kan invloed hebben op de prijs en het bestrijdingsproces.”

Chemische bestrijdingsmiddelen uitbannen hoognodig

“Dat er paal en perk wordt gesteld aan het ongebreideld rondstrooien van gif is natuurlijk hartstikke goed”, zegt Janssen. “Al die giftige stoffen komen namelijk terecht in de vrije natuur. Als particulieren bovendien niet goed omgaan met pesticiden, bestaat de kans dat ongedierte resistent wordt of dat juist andere dieren de dupe worden.” 

Tessa van der Waal, mede-eigenaar en ongediertebestrijder Pestis Imperium, kan dit beamen. “Daarnaast zijn klemmen en vallen vaak juist effectiever dan rattengif, omdat je kunt monitoren wat er gebeurt. Dit in tegenstelling tot de inzet van rattengif. Daarvan worden ratten en muizen eerst ziek en gaan vaak dood op een plek waar je ze niet meer vindt.”

Gaat overlast toenemen?

“Als iedereen op tijd een bestrijder inschakelt niet”, zegt Mark Vennink, eigenaar bij Vennink Ongediertebestrijding en Bedrijfshygiëne. “Ook ik vind het een goede zaak dat er minder snel gif wordt gebruikt. Vooral door consumenten. Maar ik ben wel bang dat bestrijders hierdoor hun prijs gaan verhogen. Ze moeten namelijk continu monitoren en wellicht vaker terugkomen. Daar gaat extra tijd in zitten. Je kunt er gif op innemen dat dit wordt doorberekend aan de consument. Een hogere prijs betekent automatisch dat mensen minder snel een ongediertebestrijder inschakelen. De kans is aanwezig dat er daardoor meer ratten- of muizenplagen ontstaan.”

Preventie maatregelen worden belangrijker

Volgens Vennink worden preventieve maatregelen daarom nóg belangrijker. “Zorg ervoor dat ratten en muizen niet je huis binnenkomen. Laat geen afval liggen en zet vuilniszakken niet in je tuin of schuur, maar gooi ze direct in een dichte container. Loop ook eens kritisch rond je huis en maak alle mogelijke toegangen dicht. Bijenbekjes in stootvoegen plaatsen zorgt er bijvoorbeeld voor dat muizen niet in je spouwmuur kruipen. Bewaar daarnaast eten altijd in afsluitbare bakken en laat voedselresten niet rondslingeren in je keuken.”

“Absoluut waar” zegt van der Waal. “En vind je straks toch muizenkeutels in huis? Twijfel dan niet, maar schakel meteen een vakbekwame plaagdierbestrijder in. Tijdig ingrijpen vergroot de kans op snel succes en voorkomt een plaag. Zelf een muizenval zetten kan natuurlijk altijd. Maar bij ratten heeft dat geen enkele zin. Dat is verspilde tijd en moeite.”

Geschreven door