Oekraïners installeren zonnepanelen in Flevoland en omstreken

Zeven Oekraïense vluchtelingen behaalden hun certificaat als installateur van zonnepanelen dankzij het initiatief van een gefrustreerde burger. InstallQ gaf de geselecteerde vluchtelingen de benodigde opleiding en veiligheidstraining. De mannen zijn inmiddels aan de slag via een speciaal hiervoor opgericht installatiebureau in Almere.

Herbrand Hofker, voormalig eigenaar van een ICT-bedrijf en docent Windesheim, was bezig met zonnepanelen voor zijn woning, toen de oorlog in Oekraïne uitbrak. Omdat hij maar moeizaam een installateur voor zijn panelen kon vinden, bedacht hij dat er onder de vluchtelingen vast technische mensen waren die het tekort aan vakmensen wat kunnen opvullen. Contacten met Vluchtelingenwerk in Lelystad en InstallQ waren snel gelegd.

Maar Hofker wilde meer doen: niet alleen een opleiding regelen, maar ook een baan. “Deze mannen zijn tussen de 35 en 40 jaar. Ze werkten in Oekraïne al in de bouw of technische sector en moeten hier nu een heel nieuw leven opbouwen.” Om te helpen met de overgang naar werk, richt Hofker nu Collectieve Groene Installateurs (CGI) op.

Dat doet hij niet alleen. Bedrijfspartner Jan Otter heeft al een bedrijf dat woningen volledig verduurzaamt. Door een gebrek aan installateurs en leveringen kampt zijn bedrijf met vertragingen, net als op veel andere plaatsen in de markt. “Er zijn veel te weinig installateurs in Nederland voor de energietransitie. Deze mannen kunnen nu samen met onze eigen installateurs aan de slag, terwijl ze Nederlands leren. Ook andere installatiebedrijven kunnen hen inlenen, zo bouwen ze goede werkervaring op.”

In de toekomst wil CGI de mannen verder opleiden, zodat zij ook zonneboilers en warmtepompen kunnen aanleggen. Daarnaast hopen Hofker en Otter meer vluchtelingen deze route naar werk aan te kunnen bieden.

Geschreven door