Raad steunt extra compensatie energiearmoede

De gemeente moet meer doen om mensen die het slachtoffer worden van stijgende energiekosten, financieel bij te staan. Bijna de hele gemeenteraad vindt het belangrijk het vangnet voor schrijnende gevallen groter te maken.

Tot nu toe springt de gemeente alleen bij voor huishoudens met bijstand en voor Almeerders met forse schulden boven 120 procent van het sociaal minimum. Raadslid Hassan Buyatui (foto) van Denk wil dat ook inwoners van een laag middeninkomen voor steun in aanmerking komen.

“Het baart me grote zorgen dat mensen kopje onder dreigen te gaan, want het gaat om een grote groep Almeerders”, lichtte Buyatui zijn voorstel donderdagavond toe. Verschillende partijen, zoals de PVV, vinden dat de steun van het rijk moet komen. D66 stelt dat Almere brede financiële steun niet kan betalen.

Dat bevestigde wethouder Froukje de Jonge (armoede/inkomen) die memoreerde dat de gemiddelde stijging van de energiekosten 4000 euro per huishouden per jaar worden. “Dan heeft Almere nog mazzel, want door de stadsverwarming blijven de kosten lager. Maar ook dan zijn er stijgingen van 33 tot 40 procent.”

De wethouder kondigde een pakket maatregelen aan met geld uit een noodfonds waarbij huishoudens ook geholpen worden met energiemaatregelen. Daarnaast komt er een bredere aanpak van armoede voor de lange termijn en wil de wethouder vroeg signaleren waar de problemen bestaan. Daarbij schakelt ze noodhulporganisaties, corporaties en banken in.

Almere gaat bovendien binnen de normen ook studenten compenseren voor energiekosten.

Geschreven door