Vier jaar cel voor man die echtgenote in hals stak

Een 58-jarige man uit Almere die zijn vrouw met een mes in de hals stak is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 4 jaar, waarvan 8 maanden voorwaardelijk.

De man stak in april van dit jaar, in het bijzijn van hun zoon en schoondochter, zijn vrouw met een mes in haar hals. Dat de vrouw niet is komen te overlijden is vooral te danken aan het ingrijpen van de zoon van het echtpaar.

Stanleymes

Op 20 april werd de vrouw vanuit het niets door haar man aangevallen. In hun woning stak de man met een stanleymes in de hals van zijn vrouw. Op dat moment waren ook hun zoon en schoondochter in de woning aanwezig. De zoon voorkwam dat zijn vader verder kon gaan met de aanval. De rechtbank is het met de officier van justitie eens dat het handelen van de man moet worden gekwalificeerd als een poging doodslag.

Persoonlijkheidsstoornis

Volgens deskundigen lijdt de man aan een persoonlijkheidsstoornis met borderline. Dit komt bij de man met name tot uiting bij toenemende emotionele druk, zoals dreigende verlating. Het lukt de man dan niet om zijn emoties in bedwang te houden. Die stoornis speelde ook op het moment van de aanval en is van invloed geweest op zijn handelen. Dat betekent dat de poging doodslag hem niet volledig kan worden toegerekend.

Gevolgen hadden beduidend ernstiger kunnen zijn

Het mag voor zich spreken dat deze gebeurtenis uiterst beangstigend is geweest voor de vrouw. Zij kampt nog altijd met de gevolgen van de aanval. Zo slaapt zij slecht, heeft zij professionele geestelijke hulp moeten inschakelen en wordt zij dagelijks geconfronteerd met het litteken in haar hals. Gelet op de ernst van het delict is de rechtbank van oordeel dat alleen een lange gevangenisstraf op z’n plaats is. Daarnaast wordt rekening gehouden met de stoornis van de man. De rechtbank veroordeelt de man tot een gevangenisstraf van 4 jaar, waarvan 8 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar. Dit is conform de eis van de officier van justitie. Daarnaast moet de man zich laten behandelen en krijgt hij een contact- en locatie verbod. De man mag alleen, via een tussenpersoon, contact opnemen met de vrouw als het gaat om de echtscheidingsprocedure. 

Geschreven door