Tot 3,5 jaar cel geëist voor grootschalige handel in LSD

Het Openbaar Ministerie eist celstraffen tot drie en een half jaar tegen vijf verdachten van handel in (of bezit van) grote hoeveelheden LSD. In totaal werden er in het onderzoek naar de verdachten meer dan 400.000 LSD zegels in beslag genomen op locaties in Almere, Amsterdam, Mijdrecht, Purmerend en Ursem.

De verdachten kwamen in beeld nadat in mei 2021 een onderzoek werd gestart naar één van de verdachten. Om bewijs te verzamelen heeft de politie o.a. telefoons afgetapt, is er afluisterapparatuur in de auto van één van de verdachten geplaatst, zijn er postpakketen onderschept en hebben er twee pseudokopen plaatsgevonden. Ook zitten er ontcijferde chatgesprekken in het dossier, die de verdachten verstuurden via de versleutelde berichtendienst EncroChat. Uiteindelijk werd op 23 maart 2022 een inval gedaan bij de woningen en (kantoor)panden van de verdachten, waar o.a. grote hoeveelheden LSD werden aangetroffen.

Hard- en softdrugs

In de visie van het OM blijkt uit het bewijs dat drie van de verdachten, een 47-jarige man uit Amsterdam, 39-jarige man uit Mijdrecht en een 44-jarige man uit Almere, samen een criminele organisatie vormden. De mannen maakten en verhandelden gedurende lange tijd LSD zegels. De andere twee verdachten, een 34-jarige man uit Almere en een 66-jarige vrouw uit Amsterdam worden verdacht van het afnemen van grote hoeveelheden van deze LSD zegels.

Naast LSD zijn in het onderzoek ook andere soorten drugs aangetroffen, waaronder hash, hennep en MDMA. De 34-jarige man uit Almere wordt o.a. verdacht van het telen van hennep op verschillende plantages in Spijkenisse, Lelystad en Emmeloord. Hij handelde volgens het OM gedurende lange tijd in softdrugs.

Verdiensten afpakken

Volgens het OM hebben de verdachten zich schuldig gemaakt aan ernstige feiten. LSD is een harddrugs die schadelijk is voor de gezondheid en psychotische verschijnselen bij mensen kan opleveren. “Het staat dan ook niet voor niets op lijst I van de Opiumwet”, legt de officier van justitie uit.

Omdat er aanzienlijke bedragen omgaan in de handel van drugs is ook onderzoek gedaan naar de inkomsten en geldstromen. “De politie heeft geïnvesteerd in het traceren van verdiend vermogen”, vertelt de officier van justitie. “Ook naar bitcoins en andere cryptocurrency.” In totaal hebben de verdachten, volgens het OM, ruim 1,2 miljoen euro verdiend met de handel in drugs. Dit bedrag vordert het OM dan ook van de verdachten.

Procesafspraken

Bij het bepalen van de strafmaat is rekening gehouden met de ernst van de feiten, met het strafblad van de verdachten en andere persoonlijke omstandigheden. Daarnaast zijn er bij vier van de vijf verdachten procesafspraken gemaakt. Procesafspraken zijn afspraken tussen het OM en de verdediging over het verloop van de strafprocedure en/of de wijze waarop de strafzaak wordt afgedaan. In deze zaak is onder andere afgesproken dat de verdediging geen onderzoekswensen indient. De strafeis valt hierdoor ook lager uit, dan wanneer er geen procesafspraken zouden zijn gemaakt.

Zaken die zich ervoor lenen kunnen door procesafspraken efficiënter en sneller worden afgedaan. Slachtoffers, verdachten en samenleving krijgen eerder duidelijkheid over de uitkomst van een zaak en straffen worden sneller tenuitvoergelegd. Uiteindelijk is het aan de rechtbank om wel of niet in te stemmen met de afdoening.

Celstraf

Alles meewegende eist het OM tegen de 47-jarige man uit Amsterdam 42 maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf. Tegen de 39-jarige man uit Mijdrecht is de eis 30 maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf. Tegen de 44-jarige man uit Almere is de eis 365 dagen gevangenisstraf, waarvan 209 dagen voorwaardelijk en een werkstraf van 240 uur. Tegen de 66-jarige vrouw uit Amsterdam eist het OM 90 dagen gevangenisstraf, waarvan 44 voorwaardelijk en een werkstraf van 180 uur.

Een zesde verdachte zal op 27 maart 2023 voor de rechter moeten verschijnen. Op 7 april 2023 doet de rechtbank uitspraak.

Geschreven door