Ferme aanvaring over aangevulde tweet van Denk

Een debat in de gemeenteraad is donderdagavond uitgelopen op een heftige botsing tussen Denk-raadslid Buyatui en burgemeester Bijleveld. Zij verweet het raadslid foute informatie op internet te hebben verspreid.

Buyatui (foto) schreef volgens de burgemeester ten onrechte dat haar voorganger Weerwind zijn Flevolandse collega’s mailde over een geheim onderzoek naar netwerken in de moslimgemeenschap. Zo’n onderzoek is er nooit geweest, zei Bijleveld.

Zij gebruikte harde woorden over de aanvulling die het raadslid zelf schreef in een tweet. “Ik wil daar in het openbaar afstand van nemen. U heeft dat niet bij mij geverifieerd en het ongevraagd informatie toevoegen, neem ik hoog op. U creëert een eigen waarheid,” zei Bijleveld.

Directe aanleiding was een interpellatie van Denk over een onderzoek dat de gemeente zou hebben laten uitvoeren naar netwerken in de islamitische gemeenschap. Al eerder werd bekend dat daarvoor wel een offerte werd aangevraagd, maar nooit een opdracht werd gegeven.

D66 besloot een motie van afkeuring tegen Buyatui in te dienen. Daarin werd beschreven dat zijn handelen “volstrekt ongepast” is en de gemeenteraad in een slecht daglicht stelt. Raadslid Van Bemmel zei “in shock” te zijn over de aangevulde tekst. De motie werd breed gesteund.

[audio_player id=29855]

Geschreven door