Winkels uitgedaagd deuren dicht te houden

De ondernemersvereniging in het centrum van Stad en de gemeente gaan winkeliers uitdagen komende winter hun deuren niet wijd open te zetten. Op die manier moet het energieverbruik verlaagd worden.

Met open deuren verbruiken winkels met verwarming meer energie. Hetzelfde geldt met airco voor winkeliers en horeca in de zomer. Ook daardoor vindt energieverspilling plaats.

Een winkel met dichte winkeldeur of automatische schuifdeur met luchtgordijn bespaart minimaal 20% op het jaarlijkse energieverbruik. Ondernemers kunnen hier een forse bijdrage leveren. Energie besparen levert financiële voordelen en is goed voor het klimaat. Want energie die niet gebruikt wordt, hoeft we niet opgewekt of gekocht te worden. Door minder gebruik van fossiele brandstoffen zijn we ook minder afhankelijk van het buitenland.

Samen met ondernemersvereniging OVSA deelt de gemeente 250 gratis bordjes uit met de tekst: ‘Welkom, de deur is dicht om energie te besparen’. Het gaat om een proef die na onderzoek van de effecten naar andere delen van de stad kan worden uitgebreid.

Geschreven door