Almere hotspot voor ondermijnende misdaad

Almere staat torenhoog in de ranglijst van steden die gevaar lopen in de greep van de georganiseerde misdaad te komen. De stad telt relatief veel inwoners die verdacht worden van een ondermijnend delict.

Een andere omstandigheid waardoor Almere hoog staat in de lijst is het grote aantal hoogrisicojongeren. Ook wapenhandel speelt een rol, evenals het grote aantal huishoudens met schulden. De plaats van Almere blijkt uit een groot onderzoek van RTL Nieuws.

Ondermijning vindt op steeds grotere schaal plaats, midden in steden. Daarbij maakt de onderwereld misbruik van de bovenwereld en knijpen verhuurders en soms notarissen een oogje toe bij het gebruik van panden voor drugslabs of wietkwekerijen. Het zijn vaak nagelstudio’s, massagesalons of kapperszaken die gebruikt worden om misdaadgeld wit te wassen.

Voor Lelystad geldt de problematiek nog sterker dan in Almere. Die gemeente staat in de lijst één plaats hoger. Amsterdam staat lager: op 13.

Heerlen staat op de eerste plaats van 352 onderzochte gemeenten. Na de grote steden volgt Almere op 12.

Geschreven door