Dementie treft 1 op de 10 Flevolandse senioren in 205

Momenteel heeft 1 op de 17 senioren in Flevoland dementie. Een flink aantal dat in de toekomst alleen maar zal toenemen.

Het aantal 65-plussers met de hersenziekte in Flevoland zal in 2050 namelijk oplopen tot ruim 1 op de 10. Wel zijn er grote verschillen per gemeente. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Zuster Jansen op basis van data van Alzheimer Nederland, Kenniscentrum Vektis en het CBS. 

Over iets minder dan 30 jaar zal naar verwachting 1 op de 10 senioren in Flevoland kampen met dementie. Dit aantal is in verhouding gelijk aan het landelijk gemiddelde van 1 op de 10 senioren. Het gaat dan om ruim 11.000 senioren die naarmate de dementie verder vordert, erg intensieve zorg nodig zullen hebben. Een groot verschil vergeleken met het huidige aantal senioren met dementie in de provincie: 3.800. De provincie staat daarom voor een enorme uitdaging.

Schatting in 2050 ongunstig in deze 2 Flevolandse gemeenten

In het onderzoek wordt het aantal senioren met dementie ook geschat per gemeente. Lokaal zijn er grote verschillen. Voor de gemeenten Noordoostpolder en Dronten worden de minst positieve voorspellingen gedaan. Mede door vergrijzing is hier naar verwachting 1 op de 9 senioren dementerend in 2050.

Aan de andere kant staat Zeewolde. In deze gemeente zal 1 op de 12 inwoners van 65 jaar en ouder kampen met dementie in 2050. 

Voorspellingen voor elders in het land

Andere gemeenten in Nederland die in 2050 een negatieve voorspelling hebben zijn Laren (Noord-Holland), waar ruim 1 op de 5 senioren zal lijden aan dementie. Ook Bloemendaal (Noord-Holland), Bergen (Noord-Holland), Utrechtse Heuvelrug (Utrecht) en Renkum (Gelderland) komen slecht uit de voorspellingen. In deze vier gemeenten zal tegen die tijd naar verwachting 1 op de 7 senioren dementie hebben.

Het volledige onderzoek en alle cijfers per gemeente zijn te vinden via: https://www.zusterjansen.nl/blog/onderzoek-dementie/


Geschreven door