Primeur: Oplevering rookvrije appartementen Almere

In de Muziekwijk aan de Monteverdistraat in Almere wordt maandag 30 mei een volledig rookvrij appartementengebouw opgeleverd. Nergens in en om het gebouw mag worden gerookt, ook niet op de balkons en op de parkeerplaats. Projectontwikkelaar Robert Oostmeijer van Kiekendief Vastgoed heeft hiermee een primeur in Nederland: het eerste particuliere rookvrije appartementencomplex.

Oostmeijer is actief lid van Clean Air Nederland, de belangenvereniging voor een rookvrije samenleving. Het idee voor de rookvrije appartementen ontstond tijdens een vakantie waar hij werkelijk overal last had van tabaksrook: op zijn balkon, op het strand, op terrassen en op straat. Oostmeijer ontwikkelde het rookvrije woongebouw uit overtuiging omdat hij vindt dat je zonder rook- en stankoverlast moet kunnen wonen.

Om het rookvrij wonen voor de bewoners te garanderen heeft Oostmeijer voor de appartementen een rookverbod opgenomen in het huurcontract en in de huisregels. Huurders beginnen met een huurcontract van 6 maanden. Houden ze zich niet aan het rookverbod, dan wordt de huurovereenkomst na het eerste halfjaar niet verlengd. De appartementen waren zeer snel verhuurd.

Duurzaam

Het woongebouw is ontworpen door Olof van der Linden Architects en bestaat uit vijf appartementen. Het gebouw is voorzien van een infiltratiesysteem ten behoeve van het hemelwater. Ook zijn 32 zonnepanelen geïnstalleerd en is iedere woning standaard voorzien van een eigen parkeerplaats met laadpaal voor elektrisch autorijden. Het gebouw is daarmee niet alleen rookvrij maar ook duurzaam.

Rookvrije woonplek

Sinds november 2021 heeft de belangenvereniging een online Meldpunt. Rook- en stankoverlast veroorzaakt door rokende buren is de meest voorkomende klacht die Clean Air Nederland ontvangt. Tom Voeten, voorzitter van Clean Air Nederland: “In veel situaties worden burgers al beschermd tegen tabaksrook, maar thuis, waar je het meest bent en waar je veilig behoort te zijn, kun je nog steeds overlast ervaren en gezondheidsschade oplopen door rokende buren. Clean Air Nederland streeft naar het recht op een rookvrije woonplek, naar analogie van de rookvrije werkplek.” Clean Air Nederland is sinds 1974 de belangenvereniging voor een rookvrije werkplek.

Geschreven door