Isotopia: menselijk science-fiction theater over hoe ver je gaat wanneer de samenleving je in de steek laat

Op woensdag 25 januari is de theatervoorstelling Isotopia van regisseur Liliane Brakema te zien in Corrosia Theater, Expo & Film, aanvang 20 uur. Isotopia is een indringend en menselijk science-fiction verhaal dat toont hoe ver mensen gaan voor veiligheid wanneer je niks meer te verliezen hebt.

Het stuk speelt zich af in de nabije toekomst. Bas en Valerie zijn in de steek zijn gelaten door de samenleving en zoeken heil in het idealistische Isotopia. Hun nieuwe leven begint als een droom, maar ontwikkelt zich langzaam tot een angstaanjagende nachtmerrie. Ze raken verstrikt in een beklemmend systeem, waarin ze alsmaar meer vertrouwen in technologie en hun intuïtie langzaam uitschakelen. Wie is verantwoordelijk? En wie zijn de slachtoffers?

Het gevolg van crises op de have-nots

Regisseur Liliane Brakema zoekt in haar werk naar de ongemakken van onze maatschappij en weet deze op eigenzinnige wijze vorm te geven. “De huidige tijd wordt gekenmerkt door een opeenstapeling van crises, de zogenaamde have-nots vallen buiten de boot. In Isotopia verkennen we hoe ver dit kan gaan. Waartoe ben je in staat wanneer je niets meer te verliezen hebt? Waar zoek je je heil? En wat geef je op? We creëren een eigen realiteit op het toneel waarin de lichamen van de karakters in een volledig andere taal communiceren en de gesproken tekst soms tegenspreken.” aldus Liliane Brakema.

Inspiratie uit Atwood en Orwell

Als vaste gastregisseur is zij jaarlijks te zien bij het Noord Nederlands Toneel/Club Guy&Roni (NITE). Daarnaast regisseerde Brakema bij andere grote huizen zoals Theater Freiburg, NTGent, Schauspielhaus Bochum en Het Zuidelijk Toneel.

Met haar eigen gezelschap &Brakema Producties maakt Brakema sinds 2017 tourende producties met partners als het Noord Nederlands Toneel en het Zuidelijk Toneel. Isotopia is haar eerste volledig zelfstandige productie.

Voor Isotopia liet Brakema zich inspireren door werken van Margaret Atwood, George Orwell en hedendaagse denkers als Ramsey Nasr.

Geschreven door