Teun Castelein 13 januari in Corrosia

Op vrijdag 13 januari 2023 om16.00 uur opent in de EXPO ruimte van Corrosia Theater, Expo & Film de tentoonstelling Flower Beings.

Deze solotentoonstelling van kunstenaar Teun Castelein zal Almere Haven drie maanden een interactief bloemdecor geven.

Flower Beings

Welkom in de fotostudio van Teun Castelein. Hij bouwde een decor dat de veelkleurigheid van Almere Haven weerspiegelt. Met gerbera’s, de bloemen die in zo ongeveer in alle kleuren van de regenboog in Nederland worden gekweekt.

Beeldend kunstenaar Castelein is geïnteresseerd in toeristische installaties, waaronder de sculpturen die de toeschouwer uitnodigen zijn hoofd erdoor te steken. Overal ter wereld zijn ze te vinden. Castelein ziet het als een vorm van volkskunst en legt de link met de bloemencorsocultuur.

Dergelijke sculpturen creëren een direct contact tussen kijker en kunst. Castelein voegt daar een digitale laag aan toe en legt een tweede verband: met de social media- en selfiecultuur. “Profielfotokunst is ook weer volkscultuur. Iedereen maakt foto’s van zichzelf, op een paard of een berg, in dit geval tussen de bloemen. Door die te delen op social media hopen ze hartjes en thumbs up te krijgen. Het klinkt plat, maar we hunkeren er allemaal naar gezien en geliefd te zijn. Als ik daarbij kan helpen, vind ik dat een mooie gedachte.”

Laat je vereeuwigen tussen de bloemen

De expositie Flower Beings biedt Almeerders die binnenstappen bij Corrosia – voor een voorstelling of film, een kop koffie, een bezoek aan het wijkcentrum of een bezoek aan de bieb – de mogelijkheid om even uit de werkelijkheid te stappen in de fotostudio-annex-expositieruimte. Het is een kleine inbreuk op het alledaagse, een experiment en een zoektocht naar iets wat uitstijgt boven de kijkgatenfolklore. Een selfiemuseum van de Almeerse gemeenschap.

Iedereen is welkom en kan zijn eigen portret schieten. Op drie dagen is Castelein zelf aanwezig. Hij zal (desgewenst) bezoekers in het bloemendecor vereeuwigen, één moment in het leven bevriezen, met de geconcentreerde aandacht die in een fotostudio heerst.

Ook plaats voor coronaproject

Tijdens de expositie wordt ook de film vertoond van de Corona Corso’s die Castelein tijdens de coronapandemie maakte. Met de eenmansbloemenparade bracht hij een ode aan de volkskunst, in Nederland en daarbuiten. Zo gaf hij commentaar op de anderhalvemetermaatschappij, het tegenovergestelde van de verbindende kracht van het bloemencorso, dat een werk van de gemeenschap is. Het Corona Corso was bovendien een antigif tegen de verveling van het leven tijdens de lockdown, een lichtpuntje in de donkere tijden van corona.

Over Teun Castelein

Teun Castelein (1980) groeide op tussen de bloemenkassen van Roelofarendsveen. In 2007 studeerde hij af aan het Sandberg Instituut. De kunstprojecten die hij sindsdien heeft gerealiseerd komen vaak voort uit verontwaardiging over maatschappelijke fenomenen, sociaal onrecht of de ongerijmdheden van het leven. De conceptuele kunst van Castelein ontregelt, bevraagt en confronteert met projecten waarin ironische humor en bloedige ernst hand in hand gaan. Het sterkste voorbeeld is misschien wel Rederij Lampedusa, die hij oprichtte tijdens Sail Amsterdam 2015, een evenement dat de prachtigste historische schepen ontvangt. Castelein kocht op het Italiaanse migranteneiland twee voormalige vluchtelingenboten en organiseerde daarmee rondvaarten door Amsterdam. De bemanning, bestaand uit Nederlanders en nieuwkomers uit Syrië, Somalië, Eritrea en Egypte, vertellen hoe de stad al 750 jaar is gevormd door immigranten. Het is een reminder aan de tegenstelling arm-rijk én de weelde die immigratie kan betekenen. Het project leverde hem de Peace Pigeon Award op. Rederij Lampedusa biedt nog steeds elke week rondvaarten aan.

De bezuinigingen op cultuur van 2012 resulteerden in het Halbe-bier, waarvan de winst zou moeten terugvloeien naar de kunsten. Bier drinken voor de kunst, was de gedachte. Het kniplijntje halverwege het flesje is géén verwijzing naar staatssecretaris Halbe Zijlstra snoei-operatie in de culturele sector, maar naar de Duitse gewoonte ‘eine Halbe’ te bestellen.

Andere voorbeelden van Casteleins projecten zijn bijvoorbeeld Wietkaas (twee grote Hollandse attracties in één), MyPolarIce (een ‘authentiek’, genummerd stukje poolijs in koelcapsule, om in de vriezer te bewaren tot betere tijden) en The Geert Wilders, een popband die het journaal haalde met het nummer Wild, Wilder, Wilders.

Met zijn bloemenprojecten kiest hij voor een lichtere toon. Als kind ging Castelein van deur tot deur om bloemen te venten. De bloemenzeeën in de kassen, de jaarlijkse bloemencorso’s op straat en het zelf verkopen van bloemen hebben hem meer gevormd dan hij eerder vermoedde. Hij wil zich nu in de bloemencultuur verdiepen en onderzoekt de het conceptuele potentieel ervan.

Naast zijn creatieve werk geeft Castelein les in het vak Branding aan de Willem de Kooning Academie en  sinds 2017 ook Social Dreaming aan de University of the Underground.

Corrosia Theater, Expo & Film

Markt 43

1354 AP Almere Haven

Expo open: di t/m za van 12-17 uur en vanaf een uur voor aanvang van de voorstelling. Toegang gratis.

[audio_player id=31148]

Geschreven door