JA/JA-sticker redt het weer niet

De gemeenteraad wijst in meerderheid het idee af voor invoering van een JA/JA-sticker voor gratis drukwerk op de brievenbus.

Tijdens de politieke markt ontstond donderdag zelfs een felle confrontatie tussen de indiener van GroenLinks en raadslid Martine van Bemmel van D66. Zij vindt dat kleine ondernemers gedupeerd worden door het voorstel – dat ook in een eerdere raadsperiode vergeefs gelanceerd werd. Ondernemers hebben dan geen kanaal meer om buurtgericht en goedkoop reclame te maken, vindt zij.

GroenLinks-raadslid Shadi Nikshomar betoogde dat gebruik van een JA/JA-sticker de berg drukwerk in de brievenbus fors vermindert. Daarbij voerde zij imponerende hoeveelheden papier, energie, CO2 en water aan als argument om te besparen.

Haar voorstel is dat folders alleen nog in de brievenbus vallen bij Almeerders die daar met de nieuwe sticker om vragen. Nu kent Almere alleen stickers tegen alle folders en een variant die wel huis-aan-huisbladen verwelkomt. In bussen zonder sticker kan al het drukwerk bezorgd worden.

Ondanks de duidelijke verdeeldheid in de raad wil wethouder Froukje de Jonge serieus nadenken over de norm voor drukwerk. Gezien de opbrengsten en het flinke aantal steden dat voor de JA/JA-optie koos, vindt het college het de moeite waard naar een andere situatie te kijken.

D66 wil wachten op landelijke afspraken en voelt er niet voor dat Almere nu afwijkt van de situatie die in bijna het hele land geldt.

Geschreven door