Bangmakerij met hoge prijzen: hulp bij onterechte energie-overstap hard nodig voor zowel consument als zakelijk

Aan consumenten die angst hebben voor hoge energieprijzen en moeite hebben hun energierekening te betalen, een misleidend mooi prijsaanbod doen voor energie. Het gebeurt helaas in deze onzekere tijd. Een schande volgens energieleverancier om | nieuwe energie, die consumenten juist nu bijstaat bij een onterechte overstap van leverancier.  

In mei lanceerde om | nieuwe energie, waar De Groene Reus | om mede-eigenaar van is, de Terugswitch Service voor consumenten die te maken hebben met een onterechte overstap van energieleverancier. Via de gratis service kunnen zij zich bij het collectief melden om hun overstap te laten terugdraaien. En dat is hard nodig gebleken. Wekelijks ontvangt om | nieuwe energie meldingen over misleiding door intermediairs. De hoge energieprijzen, waar een steeds groter deel van Nederland mee te maken krijgt, worden hierbij als instrument ingezet om consumenten angst in te boezemen en een overstap te forceren.  

Consumenten onterecht bang maken met hoge prijzen

Een beter prijsaanbod voor energie zou iedereen in deze tijd direct willen accepteren. Dat is dan ook de reden waarom intermediairs hier nu op focussen aldus André Dippell, directeur van het om | nieuwe energie collectief: “Omdat de energieprijzen ontzettend hoog zijn, zijn veel meer mensen gevoelig voor de mooie aanbiedingen die worden voorgeschoteld. Maar kijk hier alsjeblieft mee uit! De prijzen zijn namelijk overal hoog. Krijg je dus een ontzettend goed aanbod dan kan dit komen doordat er wordt gerekend met een veel te laag energieverbruik, waardoor een gigantische jaarafrekening op je wacht. Bovendien doen intermediairs vaak overkomen alsof ze bepaalde informatie hebben, over bijvoorbeeld je huidige contract. Trap hier niet in!”

Om anderen hiervoor te behoeden, willen veel mensen die zich bij om | nieuwe energie hebben gemeld hun verhaal doen. Daarom vertelt mevrouw C.M.G. Stevens graag wat haar exact is overkomen: “Een adviseur kwam bij mij langs voor mijn internet en telefonie, maar begon terloops te praten over mijn energielevering. Hij vertelde me dat ik binnenkort fors meer zou gaan betalen. Daar schrok ik natuurlijk van, waardoor ik akkoord ging met de overstap naar een andere leverancier. Ik was zeer tevreden bij mijn bestaande leverancier, maar het verhaal over stijgende kosten maakte me bang. Later bleek dat ik eigenlijk nog een vast contract had voor meerdere jaren en daarom helemaal niet met hogere kosten te maken zou krijgen.”

Zakelijke klanten kennen geen bescherming

In eerste instantie werd de Terugswitch Service opgezet om consumenten te ondersteunen. Omdat zij niet altijd op de hoogte zijn van hun rechten, neemt om | nieuwe energie het contact met de betreffende leverancier over. Toch blijken er in de praktijk ook veel zakelijke meldingen te zijn. Zij lopen tegen dezelfde problemen aan, maar genieten niet dezelfde bescherming als consumenten. Dippell: “Op de zakelijke markt zien we vergelijkbare situaties: misleidende informatie om tot jarenlange vaste en dure contracten te komen. Zakelijke klanten kennen bij wet geen 14-dagen bedenktijd en zitten vaak direct vast, zonder dat ze zich dat goed realiseren of weten wat hun exacte prijs wordt. Het wordt tijd dat ook deze groep wordt beschermd tegen oneerlijke klantwerving.”

Maak waar nodig gebruik van gratis service

Helaas blijft oneerlijke werving een vaste praktijk binnen de energiebranche. Welke tips zijn er om hiermee om te gaan? Dippell: “De beste tip die ik je kan geven, is om niet op het aanbod in te gaan, maar om zelf te zoeken naar een leverancier die bij je past. Bekijk eerst eens je huidige contract om te zien of overstappen nu wel zinvol is en vul tijdens het vergelijken tussen leveranciers altijd hetzelfde energieverbruik in. Heb je toch met oneerlijke wervingspraktijken te maken gehad, meld je dan bij onze gratis Terugswitch Service, zodat we je kunnen helpen en in ieder geval samen tegen deze praktijken in kunnen gaan.”

Mevrouw Stevens heeft naar tevredenheid gebruik gemaakt van de Terugswitch Service: “Omdat het verhaal dat me was voorgehouden niet klopte, wilde ik graag terug naar mijn oude leverancier. om | nieuwe energie heeft mij ontzettend goed geholpen door namens mij contact op te nemen met de leverancier waar ik ten onrechte naar was overgestapt. En met succes! Ik neem nu weer energie af bij mijn oude leverancier.”

Meer weten over de service? Kijk dan op https://www.samenom.nl/onterecht-overgestapt/

Over om | nieuwe energieom | nieuwe energie is een energiecollectief dat bestaat uit tientallen lokale energiecoöperaties, waaronder De Groene Reus | om. Echt anders, want de energie wordt 100% duurzaam opgewekt bij klanten in hun eigen buurt. Zónder winstoogmerk, zodat de regio profiteert van meer verduurzaming en de klanten van lagere tarieven

Geschreven door