Tarief stadswarmte dit jaar niet meer omlaag

Vattenfall kan geen voorspellingen doen over de prijs van stadsverwarming. De verhoogde prijs voor dit jaar wordt ook niet tussentijds aangepast.

Raadsleden vroegen donderdagavond naar de mogelijkheid dat de gestegen prijs dit jaar nog zal dalen omdat ook de gasprijs lager wordt. De leverancier van warmte in drie Almeerse stadsdelen wijzigt de prijs echter slechts één keer per jaar. De warmte wordt op één moment voor een heel jaar ingekocht.

Twee medewerkers van de energieleverancier gaven de gemeenteraad donderdagavond uitleg over de prijsstijging. Ook informeerden zij de gemeenteraad over de plannen voor vermindering van CO2-uitstoot.

Almeerse huishoudens blijken in 2023 gemiddeld 25 euro per maand meer kwijt te zijn aan stadswarmte dan vorig jaar. De tarieven zijn nog altijd 27 procent lager dan bij afname van gas bij Vattenfall. De deskundigen bestreden het idee dat de warmte van het centrale in Diemen pure restwarmte is en gratis kan zijn. Alle energiedragers worden duurder en daarmee ook stadsverwarming.

Dankzij het prijsplafond dat het Rijk heeft ingesteld betalen afnemers van stadswarmte in Almere onder een gemiddeld gebruik van 37 Gigajoule niet meer dan 1900 euro over dit jaar.

[audio_player id=31251]

Geschreven door