Nog veel aanvullingen op actieplan armoede

In de gemeenteraad bestaat grote waardering voor het pas verschenen aanvalsplan tegen armoede. Alle fracties vinden actie nodig om Almeerders met een laag inkomen op verschillende terreinen bij te staan.

Toch vinden de partijen dat het plan nog aanvulling nodig heeft. Er wordt vooral aangedrongen op een maatregel om hoge tandartskosten voor arme Almeerders weg te nemen. De PvdA stelde donderdagavond voor deze kosten in de bijzondere bijstand op te nemen.

Leefbaar Almere wil dat de gemeente gaat praten met de netwerkbeheerder voor stroom, om de kosten van dure innovatieve apparaten niet door iedereen te laten betalen. Volgens raadslid Hulzebos kiezen bemiddelde Almeerders voor bijvoorbeeld lucht water warmtepompen en elektrische auto’s, waarvan de kosten voor het stroomnet op álle Almeerders terecht komen.

Volgens hem kan het honderden euro’s schelen en moeten mensen die dat niet kunnen opbrengen, daarvoor gespaard worden. “Wie er geen gebruik van maakt, moet niet opdraaien voor de kosten van mensen die een elektrische auto kopen.”

Raadslid Buyatui van Denk pleit ervoor de grens voor het ontvangen van bijzondere bijstand te verhogen. Almere hanteert vaak 130 procent van de bijstandsnorm   maar andere steden kiezen soms voor zelfs 150 zodat meer mensen ervoor in aanmerking komen.

Veel partijen dringen aan op afspraken met woningcorporaties over maatregelen die woningen energiezuinig maken. Van de SP kwam het pleidooi voor invoering van een stadspas die Almeerders met een laag inkomen recht geeft op kortingen.

Geschreven door