Succesvolle avond over energie en warmte

Woensdagavond kwamen 70 inwoners van Almere-Haven naar het Warmte Café in theater Corrosia dat is georganiseerd door het burgerinitiatief Stadswijkverwarming. De verwachting is dat we naar een aardgasvrije stad gaan in het komende decennia, en Almere wil starten met de oudere wijken en buurten. Daar valt dan ook de meeste winst te behalen voor de inwoners. Veel huizen zijn nog slecht geïsoleerd en de energiekosten zijn hoog.

Veel bewoners die op de avond afkwamen zijn bezorgd over het verloop van de transitie en willen graag serieus genomen worden. Er zijn vele tientallen goede ideeën geopperd en de verwachting is dat het bestuur van de stad hier wat mee gaat doen.

Bijvoorbeeld: Laat de Havenaren meedenken over de keuzes die worden gemaakt straks. Doe dit niet voor de bühne. Luister naar elkaar en duik niet meteen in de techniek. Denk na over de ouderen die geen investering kunnen of willen doen in warmtepompen of zonnepanelen. Het is complex, kennis en inzicht gaat zeker groeien. Het voelt in het begin altijd als chaos. Help ons hierbij met kennis en de te kiezen routes. Hoe motiveer je jongeren om naar deze avonden te komen? Kun je naast de energietransitie ook andere verbeteringen in de wijk hieraan koppelen. Vergroening en meer speeltuintjes als je toch bezig gaat. Start met het isoleren van de woningen. Doe alvast een aantal projecten, een paar inwoners wilden wel met hun straat aan de slag. Niet iedereen kan investeren. Voor sommigen gaat het niet snel genoeg, voor anderen zijn er veel beren op de weg. Wat is het voordeel voor de Havenaar om van het aardgas af te gaan. Wie betaalt mijn nieuwe pannenset en inductieplaat? Er zijn nu heel veel systemen in de omloop voor warmte, hoe gaan we daar rekening mee houden? Er zijn grote verschillen in huizen. Huurhuizen, koopwoningen, etc. Gaan we bijvoorbeeld met aardwarmte werken, of aquathermie (warmteopslag in het Weerwater). Help eigen warmtecoöperaties oprichten waar bewoners eigenaar van zijn. Help ons dromen naar 2030 toe.

De avond sloot zich af met de verwachting dat er snel weer een Warmte Café komt. Er zijn veel vragen, losse eindjes en er is ook energie, van een andere orde, dat wel. En die avond komt er ook. Over een week of zes. Als het wat warmer is. Een avond waar we met ons burgerinitiatief samen met Havenaren met meer antwoorden dan vragen hopen te gaan komen. En we samen met elkaar sturing geven aan het gemeentelijk proces. Want dat is democratie.

gasloos3
Marcel Kolder

Geschreven door