Almeerder blijft vastzitten voor datadiefstal

Een Almeerder die wereldwijd zou hebben gehandeld in de persoonlijke gegevens van tientallen miljoenen mensen, heeft volgens het OM ook honderdduizenden euro´s buitgemaakt met het stelen van cryptomunten. Dat bleek dinsdag tijdens een voorbereidende zitting in de strafzaak tegen de 25-jarige verdachte.

Erkan S. opereerde thuis in Almere achter zijn computer en hengelde persoonsgegevens van miljoenen mensen binnen. Die verhandelde hij daarna. De opbrengst waste hij wit door cryptomunten te kopen. Hij zou op die manier tonnen binnengesleept hebben.

Het was aan de politie van Oostenrijk te danken dat S. kon worden opgespoord. Inmiddels wordt hij samen met een andere verdachten ook nog vervolgd in een tweede zaak, voor computervredebreuk, afdreiging en afpersing.

Volgens het OM handelde de Almeerder uit puur winstbejag en dupeerde hij daarmee mensen uit de hele wereld.

Zowel het OM als de rechtbank vreest dat Erkan S. makkelijk in herhaling kan vallen. Wat hij thuis online doet is niet te controleren. De inhoudelijke behandeling van de strafzaak is op 19 mei.

Geschreven door