Corporaties vinden bouwplannen minister niet hard

De woningcorporaties van Almere hebben de Woondeal met minister Hugo de Jonge niet ondertekend. Ze staan achter de bedoeling ervan, maar vinden dat er nu de te weinig bouwlocaties zijn.

Woensdag kwam de minister naar de regio om met onder meer Amsterdam en Almere een overeenkomst te tekenen. De negentien corporaties in de regio vinden dat zijn bouwplannen niet hard genoeg zijn.  

De Jonge reist door Nederland om in elke provincie een woondeal te ondertekenen. De woondeals zijn afspraken die zijn gemaakt met alle provincies over hoeveel nieuwe huizen er tot 2030 gebouwd moeten worden, hoeveel woningen daarvan in de sociale huur gaan vallen, hoeveel in de middenhuur en hoeveel duurdere woningen er komen. In Noord-Holland en Flevoland gaat het om 170.000 woningen.

De corporaties vinden dat de woondeals niet realistisch zijn. Een belangrijk probleem is de stikstofruimte die nodig is om op tal van plaatsen te kunnen bouwen.

Hun prioriteit is de bouw van betaalbare woningen te versnellen. Corporaties stellen daarom voor om eerst aan de slag te gaan met locaties die weinig belemmeringen kennen, waar veel betaalbare woningen zijn gepland en die op korte termijn gerealiseerd kunnen worden. In Almere is dat met name stadsdeel Poort.

Geschreven door