Zonder arbeidsmigranten moeten iedereen een halve dag in de week meer gaan werken

Zonder arbeidsmigranten zou iedere werkende Nederlander een halve dag per week extra moeten werken. Dit blijkt uit berekeningen van OTTO Work Force.

Het gaat vooral om impopulaire banen: in de kassen, distributiecentra, bouw en de pakketbezorging. ‘Precies de sectoren waar momenteel schreeuwende tekorten zijn. Cruciale beroepen waar we niet zonder kunnen. We hebben deze arbeidsmigranten dus nodig om Nederland draaiende te houden,’ aldus Frank van Gool, CEO van OTTO Work Force. ‘Iedere Nederlander zou daarom een halve dag extra moeten werken, blijkt uit onze berekeningen. Weinig Nederlanders hebben daar zin in: de meeste mensen, en zeker de jongeren, willen juist minder werken.’

Als je politici hoort, zijn arbeidsmigranten vooral een probleem. Klinkt simpel, maar het is niet het eerlijke verhaal. Er zijn in Nederland veel meer vacatures dan er mensen zijn. En vooral de banen die onder Nederlanders niet populair zijn blijven liggen. En dat gaat de komende jaren alleen maar meer worden.

Daarom heeft OTTO Work Force naar de Tweede Kamerleden en provinciale lijsttrekkers een arbeidscontract gestuurd om het probleem op te lossen. Met dit arbeidscontract kan iedereen een halve dag per week extra aan de slag om tomaten te plukken of pakketjes te vullen. ‘Met deze actie willen we op een ludieke manier de toegevoegde waarde van arbeidsmigranten aantonen. Misschien is het een mooie ervaring voor politici om daadwerkelijk een halve dag tomaten te plukken. Wellicht dat politici wat minder terughoudend zijn over arbeidsmigratie na deze ervaring,’ stelt Van Gool.

OTTO Work Force pleit daarnaast voor betere huisvesting van arbeidsmigranten. Ook om het draagvlak voor arbeidsmigranten te behouden. Gemeenten moeten verplicht worden om voor huisvesting te zorgen bij de komst van distributiecentra of andere bedrijven die veel arbeidsmigranten nodig hebben. ‘Arbeidsmigranten wonen nu in reguliere huizen. Niet wenselijk in tijden van hoge woningnood. Dit houdt woningen vrij voor Nederlanders die nu nog op de wachtlijst staan en zorgt ervoor dat arbeidsmigranten goed worden gehuisvest.’

Nederland heeft een groot tekort aan arbeidskrachten en dat wordt de komende jaren door de vergrijzing alleen maar meer. Daarom hebben we niet minder, maar juist meer arbeidskrachten nodig. Politici die dat ontkennen, vertellen simpelweg niet het eerlijke verhaal.

Lees meer over het hoe en waarom op de website heteerlijkeverhaal.nu.

Geschreven door