In 2032 geen Floriade

Er komt in 2032 geen nieuwe Floriade. Na de financiële tegenvallers van het evenement in Almere is er geen steun voor een nieuwe editie. Latere voortzetting wordt nog bestudeerd.

Dat bevestigt George Franke, secretaris van de Nederlandse Tuinbouwraad. “Het is jammer, want het was een prachtig evenement. Er kwamen onvoldoende bezoekers, maar de mensen die kwamen gaven de Floriade het rapportcijfer 8 en dat is een mooi resultaat. Maar je kon voorspellen dat dit besluit voor de hand ligt.”

De tuinbouwraad beraadt zich nog over de toekomst van het evenement. Mogelijk komt het in een andere opzet later terug. Volgens de tuinbouwraad past de attractie in de huidige vorm niet meer in deze tijd, zegt Franke.

De Floriade van 2022 heeft Almere een tekort van 100 miljoen euro opgeleverd. De Floriade werd sinds 1960 georganiseerd. Rotterdam was de eerste locatie. “Het organiseren van een dergelijk tijdelijk evenement is complexer, duurder én risicovoller geworden”, stelt de tuinbouwraad in een verklaring. “Voor een gemeente of regio is het minder aantrekkelijk om een Floriade te organiseren.”

Geschreven door