Wethouder: ‘Almere heeft onvoldoende grip op jeugdhulp’

De gemeente Almere heeft onvoldoende grip op de Jeugdhulp. Dat zei wethouder Roelie Bosch dinsdagavond tijdens een extra Politieke Markt op het stadhuis. Nieuwe financiële tegenvallers bij de jeugdhulp waren de aanleiding voor die extra vergadering.

Uit een brief aan de gemeenteraad blijkt dat het college van burgemeester en wethouders een tekort verwacht van tussen de 2,6 en 3,2 miljoen euro over 2020. Als er op korte termijn geen maatregelen worden genomen, zullen die tekorten de komende jaren alleen maar toenemen.

‘Corona zorgt voor extra kosten’
Volgens wethouder Roelie Bosch hebben de nieuwe tegenvallers te maken met een onverwachte toenemende vraag naar de zorg. Vooral in de maanden juni, juli en augustus werd de gemeente geconfronteerd met een zeer forse stijging van de uitgaven ten opzichte van dezelfde periode in 2019. De corona-uitbraak zou daarbij een belangrijk rol spelen. De wethouder: “Daar speelt onder andere mee dat er in de eerste golf van corona veel stress was thuis. Kinderen waren thuis, scholen waren dicht, ouders waren thuis en dan zie je dus dat er allerlei spanningen ontstaan.”

Al jaren zijn er tegenvallers
Het is niet de eerste keer dat de gemeente Almere verrast wordt door tegenvallers op de jeugdhulp. De kosten zijn de afgelopen jaren alleen maar aan het toenemen. Zo heeft de gemeente 65 miljoen euro in 2019 uitgegeven aan de jeugdhulp. Over 2020 is dat waarschijnlijk 73,5 miljoen euro.

Diverse fracties in de gemeenteraad maken zich ernstige zorgen over de stijgende kosten van de jeugdhulp en eisen concrete maatregelen. Wethouder Bosch heeft toegezegd dat ze in ieder geval zo snel mogelijk in gesprek gaat met onder meer huisartsen, de jeugdgezondheidszorg en scholen. Volgens de wethouder wordt er te snel doorverwezen. Er wordt volgens de wethouder zelden gecontroleerd of de aanvragen echt toegekend moeten worden. Verder gaat de gemeente kritisch kijken naar de contracten met de zorgaanbieders. Zo wordt bijvoorbeeld gekeken of de verlenging van een contract noodzakelijk is. Als laatste maatregel wordt de onnodige zorg direct stopgezet zo vermeld Omroep Flevoland op de website.

Dit onderwerp is op 10 november onderwerp geweest in de podcast van “de Heren van Almere

Geschreven door