Mogelijk nog meer geld naar de Floriade

Er is een grote kans dat er de komende maanden opnieuw financiële tegenvallers opduiken bij de Floriade. Dat vertelde directeur van de Floriade BV Hans Bakker donderdagavond tijdens een gesprek met de gemeenteraad.

“Er komen nu en dan nog best dingen tevoorschijn waarvan ik zeg: hadden we dat niet kunnen weten?” Het gaat volgens Bakker over “complicaties die toch best wel geld kosten.”

De gemeenteraad sprak in het Almeerse stadhuis voor het eerst over het voorstel om nog eens 12,3 miljoen extra voor de Floriade uit te trekken. Het grootste gedeelte van dat bedrag is bedoeld voor de tijdelijke inrichting van het Expo-terrein. Eerdere bedragen bleken veel te laag te zijn ingeschat.

Eventuele nieuwe tegenvallers hebben volgens Bakker ‘niet de orde van grootte’ van het huidige verzoek. “Maar er is geen situatie waarvan ik kan zeggen: het is voor 100 procent afgedicht.” Een onzekerheid is bijvoorbeeld de horeca-exploitatie. De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat bedrijven in deze sector minder risico’s durven te nemen. Ook de flink gestegen prijzen van bouwmaterialen zoals hout en staal kunnen voor een tegenvaller zorgen.

Verzoek om geld lijkt gelopen race

Het lijkt erop dat een meerderheid van de gemeenteraad uiteindelijk zal instemmen met het extra bedrag van 12,3 miljoen. Al zegt coalitiepartij ChristenUnie wel nog twijfels te hebben. Maar dat lijkt dan niet te gaan over een keuze tussen ‘ja’ of ‘nee’, maar eerder over een aantal nuances en het krijgen van antwoord op nog een aantal vragen.

Vragen werden er dan ook volop gesteld tijdens de bijeenkomst. Voor de bespreking was twee uur uitgetrokken, maar dat was onvoldoende om ook aan de beantwoording door wethouder Jan Hoek toe te komen.

De voorzitter van de vergadering probeerde het tempo erin te houden, tot ergernis van de PVV. De opmerking dat er nog maar twee vergaderingen zijn om tot een besluit te komen, ging er bij PVV-fractievoorzitter Toon van Dijk niet in. Hij gaf aan dat de datum van het zomerreces op 8 juli wat hem betreft geen barrière is.

Bron Omroep Flevoland

Geschreven door