Leven met oorlog – Dodenherdenking Almere 4 mei 2023

Op 4 mei aanstaande tijdens de Dodenherdenking in Almere herdenken wij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en brandhaarden en oorlogen nadien. We staan stil bij de mensen die hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid; want leven met oorlog kan generaties lang impact hebben.

Niet alleen op 4 mei, maar het hele jaar door is het belangrijk dat wij aandacht hebben voor het leed dat oorlogen brengt. Er is maar één manier om de verhalen die door de overlevenden zijn verteld ‘warm’ door te geven: de huidige generaties worden onze storytellers. In Almere heeft het Comité 4/5 mei Almere vier cultureel erfgoeddragers gevonden, Thijmen van de Grift, Gishandra Esajas, Alex van Sloten en Zahra Husseini van obs het Avontuur, die deze verhalen voor ons bewaren en doorvertellen zodat de geschiedenis niet vergeten wordt en de impact ervan niet verloren gaat.

Tijdens de herdenking op 4 mei vertellen de kinderen het verhaal van de onlangs overleden Almeerse veteraan Henk van Slooten, die zijn oorlogservaringen opschreef en aan ons naliet.

Daarnaast zingt Nick Teunissen het lied ‘Dit nooit meer’ dat hij speciaal voor deze gelegenheid schreef en leest Jörgen Raymann voor uit de jaar-thematekst ‘Nieuwsgierigheid naar de ander’. De muziek wordt verzorgd door Brassband Almere o.l.v. Rolf Hoogenberg.

Van 18:30 – 19:00 is iedereen welkom in kerkgebouw de Goede Rede in Haven waarvandaan we in een stille tocht vertrekken naar het monument. Verzamelen bij het monument kan ook. Wij vragen u om daar uiterlijk 19:15 uur aanwezig te zijn.

Theatervoorstelling Enkeltje Holandija

Direct na de Dodenherdenking is er in theater Corrosia de voorstelling Enkeltje Holandija door Almeerder Nick Teunissen.

Nick weet de belegering van Sarajevo tijdens de Bosnische oorlog tot een speels en vooral boeiend monument te maken voor de veerkracht van mensen. Hij gebruikt daarvoor de verhalen van zijn partner Ismir, die wist te ontkomen en in Nederland terechtkwam.

Theatervoorstelling Enkeltje Holandija – Aanvang  21:00 uur (vol=vol)

Meer informatie over Enkeltje Holandija kunt u vinden op www.enkeltje.com 

Informatie over de herdenking en andere activiteiten van het Comité 4/5 mei Almere kunt u vinden op www.4en5meialmere.nl

Beluister een eerder interview met de voorzitter Shira Waage

[audio_player id=33388]

Geschreven door